Van de hoofdredacteur: Koersen vastgoedadviseurs onderuit

Op de Mipim in Cannes kon je het Nederlandse verval aflezen: geen Nederlandse gemeente te zien op de grootste stedenbeurs, geen gewonnen awards en geen Nederlandse topsprekers.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 22 maart 2024

Nederland is het slechtste jongetje van de klas, maar ook internationaal staan voor de grote vastgoedadviseurs de seinen op rood.

PropertyNL heeft bekendheid verworven met ranglijsten die de intransparante onroerendgoedmarkt ordenen, van beleggers tot ontwikkelaars. Voor de adviseurs kunnen wij echter geen absolute ranglijsten meer samenstellen op basis van gecontroleerde transacties, maar moeten we ons baseren op een enquête onder de grote spelers. Als we op de resultaten van de enquête afgaan, draait het om Cushman & Wakefield en Savills (met een totaal personeelsbestand van 52.000 en 40.000). Dit zegt echter alleen dat deze twee de deadline wel haalden, en de qua personeelsbestand grootste (CBRE, 130.000), en nummer twee (JLL, 106.000) en nummer vijf (Colliers, 19.000) niet. Volgend jaar beter.

Vastgoedadviseurs werken in een competitieve markt, waardoor de meest gebezigde oneliner is: ‘Je hebt het niet van mij, maar de concullega doet het slechter.’ Als de winstcijfers van de genoteerde holding niet positief zijn, luidt het argument: ‘Europa, en vooral Nederland, doet het beter dan de VS.’ Wanneer de vastgoedbeleggingen in Nederland krimpen, is de reactie: ‘Wij doen veel meer dan beleggingsdeals.’

Daar zit overal een kern van waarheid in, maar de lezer wil een rangorde. Voor de Big Five is die te vinden op de effectenbeurs. Voor sommigen heeft die beurs immers altijd gelijk. Stel, u had twee jaar geleden in maart een tonnetje op de beurs geïnvesteerd in elk van de Big Five, dan haalde u bij CBRE als enige van de vijf een positief rendement, zij het een magere 2%. De investering zou nu € 102.000 waard zijn. Colliers staat op een tweede plek. Deze investering zou nu 8% minder waard zijn, dus € 92.000. Dan volgen Savills (–20% of € 80.000) en JLL (–22% of € 78.000). Het zwaarste rood tekent zich af bij Cushman & Wakefield, waar meer dan de helft van de investering verdampt zou zijn: € 47.000 (–53%). De hoofdreden is de grote schuldenlast waarmee de vroegere eigenaren deze vastgoedadviseur hebben opgescheept. Maar ook hier geldt de beleggerswijsheid: ‘What goes down, must come up.’ Als de rente daalt, zal dit aandeel het snelste stijgen. Of, zoals Annelou de Groot zegt: ‘Ik gun iedereen een crisis.’

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL