Van de hoofdredacteur: Booming vastgoedadvies verandert

Boze tongen beweren dat vastgoedadviseurs in goede tijden niet veranderen, maar terugvallen op oude gewoonten: deals, deals, deals. Dat is echter niet wat uit het onderzoek in deze editie blijkt.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2018

Normaal verscheen deze editie in april, maar dankzij Ventu kunnen we nu realtime aanbod en transacties van 2100 makelaars monitoren. In theorie zouden alle aangeslotenen op onze datasystemen op 2 januari geïnformeerd kunnen zijn. Dat lukt nog niet, omdat adviseurs de tijd niet hebben om al hun deals te melden, laat staan dat wij ze kunnen controleren, maar met deze editie is dan toch het beeld compleet. Voor het eerst. Door de combinatie van big data met voorraad, aanbod en transacties heeft Ventu nu 30% tot 60% meer data dan enig ander.
Deze borstklopperij leidt dan tot de stelling dat het vastgoedadvies – ondanks wat boze tongen beweren – wel degelijk verandert. Dat blijkt vooral bij beleggingen. Vier vastgoedadviseurs – CBRE, JLL, Cushman & Wakefield en Savills – maken daar de dienst uit. Zij winnen marktaandeel en zijn goed voor driekwart van alle transacties. Vaak zijn de big four accountants als voorbeeld gesteld: Deloitte, PWC, EY, PWC en KPMG. Deze concentratie zou het voorland zijn van het vastgoedadvies, en dat is voor het eerst nu inderdaad het geval bij het beleggingsadvies.
In de woningmarkt blijft het vastgoedadvies versnipperd, al kan de overname van Makelaarsland door ING deze maand gezien worden als een opmaat voor verandering.
Voor het vastgoedadvies op de gebruikersmarkt is de concentratie nog verder weg. Dat komt mede door regionale specialisten, zo bewijst Dynamis met het zilver, tegenover brons een jaar eerder.
Alle vastgoedadviseurs vragen zich af: Hoe kunnen we de steeds meer eisende (internationale) klant bedienen? Data is daarbij een sleutelwoord. De oudere bestuurders zagen data vaak als een verlengstuk van de marketing voor de agency. Het ging er niet om of het marktrapport inhoudelijk goed was, maar of het veel geciteerd werd in de landelijke media. In die lijn paste achterdocht om informatie uit te wisselen, want er kan er maar één een primeur hebben. Inmiddels is bij alle in deze editie geïnterviewde vastgoedadviseurs het besef doorgedrongen dat de data zelf essentieel zijn voor het adviestraject van morgen. Alle bazen worstelen nu met de vraag hoe en door wie die data moeten worden ontsloten. Door koppelingen met de Ventu-systemen wint de markt veel, maar net zoals in andere markten kost dit proces veel tijd. Pas deze maand gaf de baas van toerismegigant TUI toe dat zijn bedrijf profijt heeft van de data van Booking en Expedia die hij al jaren gebruikt. Nu moet het vastgoed over de brug komen, maar voor nu alvast: veel profijt van de verbeterde data in deze editie.