VNG tegen uitbreiding werkgebied woningcorporaties

VNG ziet de uitbreiding van het werkgebied van woningcorporaties, die voortvloeit uit het wetsvoorstel Wet versterking regie op de volkshuisvesting, niet zitten. De uitbreiding zou de afstand tussen woningcorporaties en lokaal bestuur verder vergroten.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft negatief gereageerd op het wetsvoorstel, waarin de huidige woningmarktregio’s veranderen. Ze stelt voor om de indeling te behouden of aansluiting te zoeken bij de woondealregio’s, waarin zaken worden gedaan tussen rijk, provincies en gemeenten.

Volgens VNG heeft het wetsvoorstel tot gevolg dat de regio voor 84% van de corporaties groter wordt. Dit resulteert erin dat 58% van de corporaties in één provincie actief mag zijn en de rest in twee, drie of zelfs vier provincies.

Weinig sturing

Woningcorporaties hebben op dit moment één woningmarktregio waarin zij volledig werkzaam mogen zijn. De bedoeling van de woningmarktregio’s is dat de schaal van een corporatie gelijk is aan de schaal van de regionale woningmarkt. In het wetsvoorstel worden de voorgestelde regio’s vervangen door provincies. In geval van een ontheffing, wordt deze permanent en gaat ook de hele provincie van de ontheffingsgemeente tot het werkgebied behoren.

Dit zet volgens VNG de deur open naar een verdergaande schaalvergroting van corporaties, omdat bij voorgenomen fusies van corporaties de ligging in één woningmarktregio een belangrijk beoordelingscriterium is. ‘Wij vinden dat veel corporaties nu al te ver af staan van het lokaal bestuur, waardoor gemeenten te weinig sturing kunnen geven aan de werkzaamheden van corporaties.’

Bezwaren

VNG wijst op de bezwaren die de Raad van State en de Autoriteit Woningcorporaties ten aanzien van het wetsvoorstel hebben. De Raad van State stelt in een advies: ‘Het is de Afdeling niet duidelijk hoe, ondanks het verruimen van het werkgebied van woningcorporaties naar een of meer provinciegrenzen, een sterke lokale binding wordt gewaarborgd en of deze waarborgen in regelgeving worden vastgelegd.’

Ook de Autoriteit Woningcorporaties heeft aangegeven, dat de opschaling risico’s met zich meebrengt. De Autoriteit vraagt aandacht voor de ongewenste schaalvergroting en het borgen van de lokale binding.