Aedes: kabinetsval zet woningzoekenden verder op achterstand

De val van het kabinet is een slechte ontwikkeling voor de volkshuisvesting, stelt Aedes, branchevereniging van woningcorporaties, in een geschreven reactie. ‘Het schaadt de belangen van 900.000 woningzoekenden en vele huishoudens die momenteel moeilijk kunnen rondkomen’.

Het kabinet zette vrijdagavond na dagen vergaderen over het asielbeleid een punt achter Rutte IV. De demissionair premier zelf kondigde maandagochtend aan de politiek te verlaten. Nederland kan zich op thema’s als woningbouw, energietransitie en stikstofproblematiek echter geen vertraging permitteren, schrijven organisaties als Aedes, VNO-NCM en VNG in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Aedes spreekt zich nu ook nadrukkelijk uit over de woningmarkt. Woningbouw, verduurzaming, betaalbaarheid van huren en leefbaarheid van wijken dulden volgens de koepelvereniging evenmin vertraging. Aedes heeft er bij de fracties van de Tweede Kamer op aangedrongen te borgen dat de opgaven van de Nationale Prestatieafspraken (NPA) niet stil komen te liggen.

Spoedige afhandeling

De uitvoering van de NPA en het tegengaan van de wooncrisis zijn alleen mogelijk indien hier ook een passende wetgevingsagenda onder ligt, geeft Aedes aan. Zo is de Wet Versterking regie volkshuisvesting ‘keihard nodig’ om de nieuwbouwambities uit de NPA waar te maken. ‘De Wet betaalbare huur zorgt ervoor dat huurders niet in onbetaalbare woningen blijven zitten, terwijl het opschorten van de marktverkenning nodig is om de bouw van middenhuur-woningen mogelijk te maken. Verder hebben alle betrokken partijen duidelijkheid nodig om de duurzaamheidsdoelen te halen. Vooral voor de overstap naar duurzame warmtebronnen. Hiervoor is het van belang dat er zo snel mogelijk een nieuwe Warmtewet komt. Al deze wetgeving mag niet controversieel worden verklaard’, schrijft de koepelorganisatie.

Bestuurlijk commitment

Aedes maakt zich grote zorgen over de bestuurlijke continuïteit. Woningcorporaties gaan volgens de branchevereniging verder met hun aandeel in de afspraken: blijven investeren in nieuwbouw, duurzame woningen, betaalbaarheid en leefbare wijken. ‘De politieke crisis die is ontstaan, verandert dit niet. We nemen als sector hierin onze eigen verantwoordelijkheid. We doen er alles aan om de volkshuisvestelijke doelen op lokaal en regionaal niveau te realiseren. Tegelijkertijd kunnen we dit niet altijd alleen en hebben we het commitment nodig van de andere partijen die de Nationale Prestatieafspraken ook hebben ondertekend. Omwille van de vele woningzoekenden en huurders in Nederland is een betrouwbare overheid nodig om vaart te maken op een van de belangrijkste onderwerpen waarover Nederlanders zich grote zorgen maken: de woningnood’.