Unibail-Rodamco wordt wereldwijde speler

Unibail-Rodamco neemt Westfield over en wordt daarmee de grootste ontwikkelaar en exploitant van winkelcentra in de wereld. 

Dit hebben beide bedrijven vanochtend meegedeeld. De transactie heeft de steun van de Board of Directors van Westfield en van de Supervisory Board van Unibail-Rodamco.

Unibail-Rodamco neemt Westfield over in ruil voor cash en aandelen UR. Westfield wordt daarmee gewaardeerd $ 24,7 mrd, $ 7,55 per aandeel. Dit bod ligt 17,8% boven de slotkoers van Westfield op gisteren, 11 december.

De nieuwe combinatie heeft het hoofdkantoor in Parijs en op Schiphol en krijgt twee regionale kantoren in Londen en Los Angeles.
Een van de onderdelen van de transactie is dat UR een Nederlandse fiscale instelling zal opzetten, waarin de Amerikaanse bezittingen van Westfield worden ondergebracht. Iedere aandeelhouder UR krijgt dan 1 aandeel UR en 1 aandeel van deze nieuw op te zetten REIT. De Nederlandse REIT krijgt ook de toekomstige investeringen in de Nederlandse markt onder zijn verantwoordelijkheid.

Voor deze REIT wordt een notering aan de beurs van Euronext Amsterdam en Parijs aangevraagd.

De nieuwe combinatie heeft een marktwaarde van € 61,1 ($ 72,2) mrd en bezit in totaal 104 objecten in 27 steden, verdeeld over 12 landen in Europa en over de VS. De 56 winkelcentra in de portefeuille trekken jaarlijks 1,2 mrd bezoekers. De winkelcentra vormen 84% van de marktwaarde van de combinatie.

Een onderdeel van Westfield, OneMarket, het vroegere Westfield Retail Solutions, wordt afgesplitst. 90% van de aandelen zal worden genoteerd aan de Australische beurs, de resterende 10% blijft in handen van Unibail-Rodamco.

Volgens UR vormt de portefeuille van Westfield een uitstekende aanvulling op die van UR. Westfield heeft winkelcentra in onder andere Londen, München, Parijs en Madrid en in de meest welvarende steden in de VS, zoals New York, San Francisco en Los Angeles.
Volgens UR hebben de winkelcentra van de nieuwe combinatie een gemiddelde boekwaarde van € 599 mln (en zelfs van € 942 mln voor de flagship winkelcentra) en dat ligt ver boven het gemiddelde van andere de andere retailbeleggers.

De gecombineerde projecten die onderhanden zijn hebben een waarde van € 12,3 mrd.

Na de overname wordt Christophe Cuvillier CEO van de groep en Colin Dyer de chairman van de Supervisory Board.