Uitbreiding terminal Eindhoven Airport van start

Eindhoven Airport start eind dit jaar met uitbreiding van de terminal met zo’n 12.000 m². Het ontwerp hiervoor is gemaakt door het team bestaande uit EGM architecten, Iv en Peutz.

De terminal wordt uitgebreid omdat de huidige terminal te klein is geworden voor de huidige passagiersaantallen. De terminal is gebouwd voor zo'n 5 miljoen passagiers per jaar, terwijl in 2023 al zo'n 6,8 miljoen passagiers gebruik maakten van de luchthaven. Ook dit jaar verwacht Eindhoven Airport een passagiersaantal op dat niveau.

Volgens de plannen wordt de huidige terminal aan de luchtzijde (na de security check) met circa 10.000 m² vergroot. Aan de landzijde (voor de security check) wordt de terminal met 2.000 m² uitgebreid. Hier komt ook de nieuwe entree. Verder komt er een nieuwe bagagehal met ondergrondse bagagekelder.

Extra gates

De uitgebreide terminal biedt straks meer ruimte voor (extra) gates. Ook het non-Schengengebied wordt verruimd. Daarnaast ontstaat meer ruimte voor horeca. De uitbreiding komt op de begane grond, de eerste verdieping en ondergronds. De bagagekelder meet straks 2.600 m²; waardoor de bagage sneller en efficiënter kan worden verwerkt. De uitbreiding zorgt ook voor meer comfort voor reizigers en medewerkers omdat er meer ruimte is voor afhandelingsprocessen en services.

Bij de verbouwing zullen materialen worden hergebruikt, bijvoorbeeld de geveldelen uit de bestaande terminal. Verder bestaat de constructie aan de luchtzijde uit duurzaam hout en is de terminal na de uitbreiding volledig gasloos. Op het dak van de uitbreiding komen zowel zonnepanelen als sedumbeplanting en in de buitenruimte komt veel groen.

Planning

De totale realisatie van de uitbreiding bedraagt zo’n 2,5 jaar.  Naar verwachting is de uitbreiding in 2027 volledig afgerond. De belangrijkste doelstelling is dat de bouw zo min mogelijk hinder oplevert voor passagiers, bezoekers en medewerkers. De uitbreiding van de terminal past bij de ambitie van Eindhoven Airport om de kwaliteit van de luchthaven verder te verhogen.