In opdracht van een breed scala aan eigenaren, waaronder SBI Development, Bun Projectontwikkeling, en AM Gebiedsontwikkeling), is door Scope Spatial Strategy het stedenbouwkundig structuurontwerp van blok III binnen Sloterdijk I Zuid ontwikkeld.
Het ontwerp is onlangs goedgekeurd door de gemeente Amsterdam waarmee het plan de volgende fase in kan en er met diverse architecten vorm kan worden gegeven aan de diverse bouwblokken. Sloterdijk I Zuid ondergaat een metamorfose van grijs bedrijventerrein naar de Contactbuurt, een gemengde wijk waar wonen, werken en ontspannen samenkomen.
Hier moeten moderne wooncomplexen en herontwikkelde gebouwen ruimte bieden voor diverse functies, terwijl groene zones, parken en wandelpaden de leefbaarheid versterken. Met voorzieningen als scholen, kinderopvang en sportfaciliteiten staat het gebied voor een transformatie naar aantrekkelijke woonwijk voor diverse doelgroepen, waarbij horeca en cultuur bijdragen aan een levendige sfeer. Deze transformatie past in de bredere trend van stedelijke vernieuwing in de hoofdstad, waarbij oude industriële gebieden nieuw leven worden ingeblazen.
Hoge dichtheid
Het totale plan combineert een hoge dichtheid met sterke ambities voor leefbaarheid. Het programma bestaat uit 1.178 woningen en 96 zorgwoningen, bedrijfsruimtes, kantoren, supermarkt, detailhandel, horeca, IKC, zorgcentrum, onzelfstandige zorgwoningen, fietsenstalling en parkeergarage. De gemeente stelde een integrale aanpak centraal, met aandacht voor stedelijke thema’s als mobiliteit, duurzaamheid, circulariteit, natuurinclusiviteit en gelijkwaardigheid.
De bebouwing bestaat uit doorlopende volumes met diverse hoogteaccenten, wat zorgt voor een eigen, herkenbare en unieke identiteit in de stad. Aan de noordzijde, langs de Transformatorweg, ligt de nadruk op stedelijke dynamiek met winkels, een supermarkt, diverse kantoor- en werkruimtes en tevens een mobiliteitshub. Woongebouwen met hoogteaccenten versterken deze uitstraling.
De Isolatorweg wordt een cruciale verbindingsroute tussen Bos en Lommer, het Westerpark en de toekomstige Havenstad. Hier staat de fietser en voetganger centraal, met een gevarieerde plint die horeca, woonfuncties en werkruimtes combineert. In het binnengebied ligt de focus op een autoluwe, veilige en kindvriendelijke woonomgeving. Levendige woonplinten versterken de verbindingen tussen de bouwblokken, die uitkomen op het speelterrein en IKC.
Centraal pocketpark
Blok III in Sloterdijk zet sterk in op groen voor een leefbare, duurzame stad. In samenwerking met Felixx landschapsarchitecten is groen integraal verweven in het ontwerp, met verbindingen naar het Dijkpark en ecologische corridors die zowel verblijf als biodiversiteit stimuleren. Autoluwe binnenstraten, een centraal pocketpark en daktuinen bevorderen ontmoeting en versterken de ruimtelijke kwaliteit. Door slimme routing en een samenhangend netwerk van groene ruimtes ontstaat een dynamische stedelijke omgeving waarin wonen, werken en natuur in balans zijn.
Scope Spatial Strategy leidde een multidisciplinair proces om tot het structuurplan te komen, in samenwerking met experts op het gebied van landschap, natuur, klimaat, mobiliteit, energie, milieu en gezondheid. Het resultaat is een plan voor een levendig stadsdeel waarin gezondheid, sociale duurzaamheid en groen centraal staan. Met een totale omvang van 146.400 m² omvat het gebied een mix van woningen, zorg, onderwijs, kantoren, werklandschappen en horeca.