Special Leegstandbeheer 2018: Profielen

Hier volgen de profielen van leegstandbeheerders met een KLB-keurmerk, op alfabetische volgorde

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 21 december 2018

Aandacht Vastgoed
Op 16 oktober 2018 is Aandacht Vastgoed toegetreden tot het KLB-register. Deze onderneming heeft als specialismen het beheren van tijdelijke woonruimte aan de specifieke doelgroep, omgaan met veel verhuizingen in korte tijd en aandacht voor de kwaliteit en het leefklimaat. Aandacht Vastgoed is actief in het noorden van Nederland en is gevestigd in Steenwijk. In die gemeente is onder andere het voormalige verzorgingshuis De Vijverhof in beheer. De leegstandbeheerder werd twee jaar geleden opgericht door Andrea Veld. Daarvoor heeft ze onder andere bij Camelot Europe gewerkt.

Ad Hoc Beheer
Ad Hoc is al sinds 1990 actief op het gebied van bestrijding van leegstandrisico’s en biedt leegstandbeheer met landelijke dekking en tegelijk regionale expertise. In de beheerportefeuille zitten veel woningen en kantoor- en bedrijfsruimten, maar ook bijzondere panden, zoals het voormalige gemeentehuis van Menaldum (Friesland) en schoolgebouwen in Veenhuizen, Appingedam en Hengelo. In ruim een kwart eeuw is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste leegstandbeheerders van Nederland, met 10 vestigingen verspreid over het land. Het hoofdkantoor staat in Den Haag. Vorig jaar werd Claudia Duinisveld, sinds 1998 in dienst bij Ad Hoc, benoemd tot directeur. Onlangs sloot Ad Hoc onder andere overeenkomsten met Woonstad Rotterdam, Pré Wonen en Woonforte.

Alvast
Alvast is een snelgroeiende leegstandbeheerder, die in 2000 is opgericht door Jan Hein Koetsier en Paul Jeekel. De laatste is directeur. Alvast biedt oplossingen in antikraak, bewaking en tijdelijke verhuur en opereert vanuit zes vestigingen. Die zijn te vinden in Rotterdam (hoofdkantoor), Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Zwolle en Tiel. Alvast heeft onder andere het Coberco-terrein in Arnhem, het kantoorgedeelte van het RBC-stadion in Roosendaal en een aantal winkels in Bergen op Zoom in beheer.

Bewaakt & Bewoond
Bewaakt & Bewoond is al 20 jaar gespecialiseerd in leegstandbeheer en werd in 1997 opgericht door de eigenaar Jan Kees Alblas. Het kan gaan om woningen, appartementen of een kantorencomplex. Bewaakt & Bewoond heeft ook bijzondere objecten in tijdelijk beheer, zoals voormalige theaters en bioscopen, maar ook loodsen en kerken. Vanuit Den Haag opereert de onderneming in heel Nederland, met onder andere het Rijksvastgoedbedrijf, provinciale en gemeentelijke overheden en institutionele beleggers als opdrachtgevers. Een bijzonder project in beheer is De Vrije Wolf, een voormalig gevangeniscomplex uit 1856 in de Utrechtse binnenstad.

Camelot
Camelot werd in 1993 opgericht door Joost van Gestel en Bob de Vilder. Sindsdien groeide de onderneming snel. In 2001 zette Camelot de eerste stappen buiten de landsgrenzen, in België, en een jaar later werd een kantoor in Londen geopend. Frankrijk (2007), Ierland (2006), Duitsland (2010), Schotland (2011), Finland (2017) en Denemarken (september 2018) volgden daarna. Inmiddels is de leegstandbeheerder vanuit 18 kantoren (waarvan 5 in Nederland) actief in 8 landen. De bezittingen van Camelot in 2017 hadden een waarde van meer dan € 200 mln en de omzet in vastgoedbeheer bedroeg meer dan € 50 mln, met ongeveer 200 werknemers. Het hoofdkantoor staat in Eindhoven.
Naast het plaatsen van bewoners en gebruikers in leegstaand vastgoed, zorgt Camelot voor beveiliging door middel van camerabewaking, regelt het de beheeradministratie en doet het steeds meer aan permanente transformatie en vastgoedontwikkeling, gericht op studenten- en starterswoningen. Voorbeelden daarvan zijn de 120 nieuwbouwstudentenwoningen aan de Beverweg in Breda, Studio 5701 (54 studio’s in een voormalig GGZ-gebouw) en het voormalig faculteitsgebouw van de Universiteit Twente in Enschede, dat is getransformeerd naar 445 studentenwoningen. Inmiddels exploiteert de organisatie meer dan 100.000 m² aan getransformeerd vastgoed.

CTM
CTM uit Den Haag is in 2016 toegetreden tot het keurmerk KLB. CTM staat voor Cultural Treasure Management en is opgericht door Barend Zuurmond. Hij heeft ruim 27 jaar ervaring met monumentaal leegstandbeheer, onder andere in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. In het verleden heeft hij onder meer zorg gedragen voor het tijdelijke beheer van het voormalige bankgebouw aan Kneuterdijk 1 (voorheen Raad van State) en Plein 23, waar ooit koningin Sophie nog heeft gewoond. Het pand wordt nu gebruikt door de Tweede Kamer. Ook het pand Rijnstroom aan het Noordeinde, vlakbij het Paleis, zat in de beheerportefeuille.

De Kabath Vastgoedbescherming
De Kabath is in 1991 door Rijn Platteel opgericht met als doelstelling vastgoedeigenaren te ontzien bij de lasten en zorgen van leegstaand vastgoed. De leegstandbeheerder is actief in alle provincies en werkt voor (semi)overheden en beleggers. Sinds begin dit jaar is Joost Hamming directeur–eigenaar. Met een team van zes collega’s biedt hij vanuit het kantoor in Velp diensten als tijdelijke verhuur, juridische dienstverlening, onderhoud en controle, commerciële verhuur en verhuur op basis van de leegstandwet. Vanaf december 2016 was de Koepelgevangenis in Arnhem namens het Rijksvastgoedbedrijf in beheer bij De Kabath. Eerder dit jaar werd het complex verkocht aan Ter Steege en Explorius Vastgoedontwikkeling (onderdeel van Nijhuis Bouw).

De Stadstuin
De Stadstuin is in 2015 opgericht door Edo Wiersema. Hij werkt samen met zijn broers Aart en Harmen. Sinds juli vorig jaar is de onderneming aangesloten bij het KLB. De Stadstuin biedt een werkomgeving voor starters, zzp’ers, start-ups en het mkb en biedt werkplekken, ateliers, studio’s en kantoorruimten aan verschillende disciplines. In beheer zijn onder andere het voormalige UWV-kantoor aan de Europalaan 20 in Utrecht en het kantorencomplex Kanaalcentrum aan de Europalaan 100. Laatstgenoemde is eigendom van John Fentener van Vlissingen. Verder is De Stadstuin gevraagd voor de exploitatie van het Anatomiegebouw en een monumentaal gebouw aan Kromme Nieuwe Gracht in de Utrechtse binnenstad. Onlangs is Paleis Soestdijk een samenwerking aangegaan met De Stadstuin voor de verhuur van ruimtes in de tegenover het paleis gelegen gebouwen.

De Vastgoedbeschermer
Deze specialist in tijdelijk beheer van leegstaand vastgoed en herstructureringsprojecten behoort naar eigen zeggen tot de top-5 van erkende leegstandbeheerders. De Vastgoedbeschermer werkt onder andere voor de gemeente Moerdijk, Universiteit Leiden en de gemeente Heemskerk (St. Joseph) en biedt ook diensten als energiemanagement en facilitair beheer. Aan het roer staat Jeroen van de Coolwijk, die 15 jaar geleden zijn onderneming begon. Sinds november 2017 heeft hij Dennis van Roon als operationeel manager aan zijn zijde. Met een team van 22 collega’s beheren zij leegstaand vastgoed in heel Nederland.

Gapph
Gapph Vastgoedbeheer is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grootste leegstand- en vastgoedbeheerders van Europa. Het bedrijf telt 70 medewerkers, die opereren vanuit zeven locaties in Nederland, één in België (Interim Vastgoedbeheer) en twee kantoren in het Verenigd Koninkrijk (onder de naam DEX Property Management). Het hoofdkantoor van Gapph is gevestigd in Eindhoven. Johan van Haaster en Jeroen Fanchamps vormen samen met Victor Plattel (directeur Interim Vastgoedbeheer België) de directie.
Het dienstenpakket van Gapph is de afgelopen jaren verder uitgebreid en beweegt mee met de ontwikkelingen in de markt, van het beheren en leefbaar houden van een woonwijk tot het realiseren van sociale co-living projecten. Zo wonen in het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den Haag statushouders samen met jonge Hagenaars volgens het co-living principe, om het integratieproces van de statushouders te bevorderen. Gapph verzorgt tevens het beheer en de exploitatie van de woonruimten in een voormalig kantoorgebouw op de Lichtpenweg in Amersfoort. Dat is een complex waarin jongvolwassenen, afkomstig uit onder andere maatschappelijke woonvormen, (weer) richting zelfstandigheid gaan en samen gaan wonen met jongeren die ook starten op de Amersfoortse woningmarkt.

HOD Leegstandsbeheer
HOD Nederland (Huis Oppas Dienst), onderdeel van de Facilicom Services Group, is ooit vanuit Groningen gestart als een van de eerste professionele antikraakbedrijven in Nederland. Vanwege de toenemende vraag naar leegstandbeheer is het bedrijf in de jaren ’80 verhuisd naar Utrecht en in 1994 werd Facilicom partner. Mede daardoor kon HOD zich ontwikkelen tot een landelijke organisatie met een breed pakket aan diensten en een omvangrijke lijst opdrachtgevers. Zo heeft HOD onder andere de voormalige KRO-studio in Hilversum onder zijn hoede gehad en het Labrehuis in Eindhoven, een internaat voor dak- en thuislozen. HOD telt nu 17 medewerkers, met Freek Ossendrijver als directeur en Laurens Mondelaers als adjunct-directeur.

Interveste Beheer
Antikraak en leegstandbeheer, dat is wat Interveste uit ’s-Hertogenbosch doet. De leegstandbeheerder met ongeveer 20 medewerkers heeft veel vastgoed van corporaties, zorginstellingen en gemeenten onder zijn hoede. Onder meer een voormalige huisartsenpraktijk in Waalwijk, een monumentaal pand aan de Westvest in Delft en een groot kantoorgebouw aan de Schipholweg in Leiden. Interveste beheert woningen in alle provincies van Nederland. Er zijn regiokantoren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht en Zwolle. Opdrachtgevers zijn onder andere Zorggroep Maas en Waal, corporaties Ymere, Woonbron en Vidomes, gemeente ’s-Hertogenbosch en het Rijksvastgoedbedrijf.

Livable
Livable is actief in de regio Rotterdam en sinds kort ook in Amsterdam. Het bedrijf beheert woningen van onder meer Woonplus Schiedam, Maasdelta, Laurens, Woonzorg Nederland (de Marckenburg in Spijkenisse) en van de zorgorganisaties Florence en Argos Zorggroep. Het werd in 2011 opgericht door Dennis Cleef en sloot zich een jaar later aan bij het KLB-keurmerk. Carmen Salomons is medebestuurder. Livable wil sociale en economische doelstellingen verbinden en zo bijdragen aan de kwaliteit van het publieke domein. Bewoners doen daarom ook vrijwilligerswerk. Ook de processen op het vlak van herbestemming, herontwikkeling en transformatie van bestaand vastgoed pakt Livable op.

Maximus Vastgoedbeheer
In Maastricht is gevestigd Maximus Vastgoedbeheer. Het bedrijf beheert woningen (nu zo’n 820), tijdelijke ateliers en werkruimte (40 bedrijfsobjecten), voornamelijk in Zuid-Limburg. Opdrachtgevers zijn onder andere woningcorporaties, gemeenten, onderwijsinstellingen, bedrijven en particulieren. Maximus is in 2010 opgericht en het team bestaat nu in totaal uit negen mensen, onder wie bestuurders Tom Visschers, Jeroen Hermans en Patrick Hermans. Samen met stichting Ipal doet Maximus sinds vorig jaar het vastgoedbeheer voor de gemeente Maastricht. Andere opdrachtgevers zijn onder meer corporaties Servatius en Wonen Zuid, de gemeente Sittard-Geleen en Bouwbedrijven Jongen.

Prevenda
Prevenda is een allround vastgoedonderneming, actief in Nederland en België, en met disciplines op het gebied van leegstandbeheer, (tijdelijke) verhuur en makelaardij en taxaties. Het Nederlandse kantoor staat in Oss en het Belgische in Turnhout. Ron Ruijs en Angelo van Schaijk zijn beiden eigenaar van Prevenda, dat sinds 2016 in het bezit is van het KLB-keurmerk. Zij hebben de onderneming in 2010 opgericht. Een bijzonder object in de beheerportefeuille is het voormalig Carmelietenklooster te Waspik, een rijksmonument uit 1927.

Stichting Atelierbeheer Slak
Stichting Atelierbeheer Slak is een ideële vastgoedbeheerder in Gelderland voor de creatieve sector. Slak – sinds 2011 aangesloten bij het KLB – beheert, verhuurt en realiseert in Gelderland ruimtes om cultuur te produceren en te presenteren, vaak namens eigenaren van panden. Meer dan 1000 kunstenaars, cultuurondernemers en bewoners werken of wonen in de panden die Slak in beheer heeft, onder andere Arnhems Buiten en de Krayenhoffkazerne in Nijmegen. De stichting werkt voor overheden (onder meer Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn), vastgoedeigenaren en -ontwikkelaars en culturele initiatieven. De stichting met een organisatie van 7 fte werd ruim 50 jaar geleden opgericht. Vroeger was Slak vooral verhuurder aan individueel werkende kunstenaars. Tegenwoordig treedt de stichting ook op als facilitair dienstverlener die de juiste panden koppelt aan creatieve initiatieven.

Villex
Villex Vastgoedbescherming is gespecialiseerd in het leegstandbeheer van vastgoed, zowel woningen als gebouwen met een andere functie. Directeur–eigenaar Rob Olivier startte zijn onderneming rond de eeuwwisseling en sindsdien is de personele omvang gegroeid naar 32 medewerkers. Het bedrijf heeft drie vestigingen (Barendrecht, Haarlem, in een voormalige kerk, en Middelburg) en meer dan 2500 panden in beheer, waar meer dan 3000 bewoners onderdak vinden. Villex mag onder meer de gemeenten Bloemendaal, Nunspeet en Haarlemmermeer, de corporaties De Sleutels en Trivire en WVO Zorg tot zijn opdrachtgevers rekenen. Villex biedt ook kantoorruimte, ateliers, bedrijfsruimte en sportruimtes en levert diensten op het gebied van antikraak, tijdelijke verhuur en transformatie.

VoorkomLeegstand
VoorkomLeegstand is gespecialiseerd in het leegstandbeheer van zeer diverse panden en projecten, van woningen, kantoren en schoolgebouwen tot kastelen. De leegstandbeheerder werkt voornamelijk samen met woningcorporaties, gemeentes en investeerders.
De onderneming van Bastiaan Koetsveld uit Rotterdam heeft zich in 2011 aangesloten bij KLB. Opdrachtgevers zijn onder meer Bergopwaarts, Woonstede en de gemeente Zevenaar. Het oude vmbo-schoolgebouw van het Liemers College in Zevenaar wordt tijdelijk omgetoverd tot onzelfstandige woningen. VoorkomLeegstand voert namens de gemeente de verandering, de verhuur en het beheer uit.

VPS
VPS Nederland levert maatwerk op het gebied van leegstandbeheer en -beveiliging, voor alle types leegstaand vastgoed, bouwterreinen en ontwikkellocaties. Via het ondernemersnetwerk YoungStartup worden werkruimten verhuurd aan startende ondernemers. Inmiddels zijn hierbij meer dan 20.000 leden aangesloten. VPS Nederland maakt deel uit van VPS Group, dat zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk heeft. VPS beheert meer dan 30.000 objecten en heeft ruim 1800 medewerkers in dienst. In Nederland werken ruim 60 medewerkers vanuit 10 regiokantoren, onder leiding van bestuursvoorzitter Norman Klein en algemeen directeur Jeroen van der Poel. Bijzondere projecten zijn Het Schieblock in Rotterdam, Fort Isabella in Vught, Het Groot Ziekengasthuisterrein in Den Bosch en de Koepelgevangenis in Breda, omgedoopt tot FutureDome. VPS Nederland is ontstaan nadat de Engelse moeder eerst AK Beheer en vervolgens in 2013 FMT inlijfde. FMT, in 1999 opgericht door Jeroen Franchamps (thans Gapph), had zelf eerder NAK en Schrader en Schrader overgenomen.

Zwerfkei
Een van de grondleggers van het moderne leegstandbeheer in Nederland is Eyk Backer. Na jaren als beëdigd makelaar te hebben gewerkt, was hij in 1980 oprichter van Zwerfkei. Het bedrijf introduceerde 35 jaar geleden het concept ‘bewaking door tijdelijke bewoning’, oftewel antikraakwonen. Naast conventionele antikraak bedenkt Zwerfkei Tijdelijk Beheer voor zijn opdrachtgevers leegstandconcepten, waarbij jonge startende ondernemers de leegstaande panden tijdelijk beheren. Ook is Zwerfkei thuis in de markt van tijdelijke verhuur op basis van de leegstandwet en biedt het aanvullende diensten in het vastgoedbeheer, onder meer op gebied van duurzaamheid. Bijzondere objecten in de beheerportefeuille zijn de Kunstkapel in het Beatrixpark en een groot kantoorpand in Schiphol-Rijk.
Backer was in 2009 medeoprichter van de Vereniging Leegstand Beheer Nederland en initiatiefnemer voor het oprichten van het onafhankelijke Keurmerk Leegstand Beheer. Hij is actief als algemeen directeur van Zwerfkei, in samenwerking met Patrick Jansen als commercieel directeur. Jansen werkt al meer dan 13 jaar bij Zwerfkei. Het team bestaat uit 6 mensen.