Savills: slechter ondernemingsklimaat beïnvloedt Nederlandse vastgoedmarkt

Het verslechterd ondernemersklimaat in Nederland zorgt ervoor, dat vastgoedinvesteerders en -gebruikers zich terughoudend opstellen, meldt Savills in haar recente kwartaalrapport Market in Minutes The Netherlands.

Het rapport benadrukt dat investeerders in 2023 voorzichtig waren, wat resulteerde in een aanzienlijke daling van 57,3% in de investeringsvolumes. Dataplatform voor de vastgoedsector StiVAD meldde maandag al, dat het totale transactievolume van vastgoedbeleggingen vorig jaar 52% lager lag dan in 2022.

Weinig rooskleurig jaar

Een uitdagend bedrijfsklimaat in 2023 resulteerde in een weinig rooskleurig jaar voor de Nederlandse vastgoedmarkt. Het rapport koppelt de economische vertraging aan een significante daling van 57,3% in vastgoedinvesteringen en een afname van 25,8% in verhuuractiviteiten in alle sectoren.

Wouter van 't Grunewold, Market Intelligence Analyst bij Savills in Nederland: "Het rapport legt een verband tussen de Business Cycle Tracer en vastgoedopname, en toont een duidelijke correlatie tussen het verslechterende Nederlandse ondernemingsklimaat en afnemende vastgoedactiviteit. Met de economie die de bodem van de huidige cyclus nadert, voorziet Savills een potentieel herstel dat vergelijkbaar is met historische patronen.”

Veel vraag naar duurzaam vastgoed

Ondanks economische uitdagingen geven gebruikers prioriteit aan duurzaamheid bij huurbeslissingen. Het rapport toont een veerkrachtige vraag naar ESG-compliant vastgoed, zelfs in financieel uitdagende tijden. Stijgende tophuren wijzen op een toenemend tekort en vraag naar ESG-compatibel vastgoed in 2024.

Opleving verwacht

In lijn met het herstel na de financiële crisis in 2012-2013, verwacht Savills een potentiële opleving in gebruikers- en investeringsactiviteiten in de komende 3 tot 9 maanden, nauw aansluitend op het herstel van de Nederlandse economie.

Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland, merkt op: "Hoewel de economische vertraging de verhuuractiviteit begin 2024 kan blijven beïnvloeden, ziet Savills bemoedigende tekenen van herstel. ESG-compliant gebouwen zullen naar verwachting consistent presteren in alle sectoren in 2024, wat kansen biedt voor investeerders."