Roger Lips-saga nog niet ten einde: dinsdag moet hij voorkomen in Zwolle

De gewezen vastgoedondernemer Roger Lips moet dinsdag in Zwolle voor de rechter verschijnen wegens faillissementsfraude, bedrieglijke bankbreuk en witwassen.

Daarover heeft het FD bericht. Het is onduidelijk of hij bij de rechtszaak aanwezig zal zijn. In 2021 moest hij ook in Zwolle voorkomen, maar liet hij verstek gaan.

Lips wordt al jaren achtervolgd door schuldeisers en wetsdienaren. Hij is in 2014 uitgeweken naar het buitenland en neergestreken in Dubai. Een van de verwijten die hem al jaren wordt gemaakt is schending van de inlichtingen- en verschijningsplicht. Lips werkte niet mee aan de rechtsgang en trok een lange neus naar alles en iedereen.

Cambodjaans

Toen hij in 2018 in Dubai zijn paspoort wilde verlengen, weigerde de Nederlandse staat en de Raad van State oordeelde dat het paspoort niet hoefde te worden vernieuwd. Lips en zijn gezin hebben nu Cambodjaanse paspoorten.  

Lips was een ontwikkelaar die grote projecten opzette en daar voor financiering wist te krijgen. Een van Lips’ bekendste projecten is The Wall in Utrecht, een winkelcentrum in de middenberm van snelwegen bij Utrecht. Daarnaast ontwikkelde hij duizenden woningen. Na zijn faillissement in 2013 werd Lips vastgezet, maar kwam weer vrij door een vormfout. Hij zou toen via Zwitserland naar Dubai zijn vertrokken. Een van de aanklachten tegen hem was destijds het onttrekken van € 30 mln aan zijn concern. 

SNS

Indertijd gingen 143 aan hem gelieerde bedrijven failliet, waarin banken in totaal € 750 mln hadden geïnvesteerd. Een van die banken was SNS, dat vervolgens met staatssteun moest worden gered.