Resultaten blijven uit; groene chemiecampus Bergen op Zoom in etalage

Dat een campus niet per se een succesrecept is voor de lokale economie bewijst de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. De drie aandeelhouders trekken zich eind dit jaar terug. 

De Green Chemistry Campus (GCC) werd 12 jaar geleden opgericht op het terrein van chemiefabrikant Sabic aan de Plasticlaan in Bergen op Zoom. De campus was bedoeld als incubator voor ondernemers, overheden en kennisinstellingen voor de opschaling van biobased en circulaire innovaties. Op de campus bevinden zich onder meer laboratoria, een demo facility, kantoor- en vergaderruimtes. 

De gemeente Bergen op Zoom, ontwikkelmaatschappij Rewin en de Provincie Noord-Brabant hebben als aandeelhouders besloten om na 12 jaar de stekker uit de campus te trekken. Ze lieten Buck Consultants onderzoek doen naar de levensvatbaarheid van het project en zonder subsidie is die er volgens het adviesbureau niet. Volgens nieuwssite Zuidwest Update gaat er jaarlijks € 1 miljoen om in de campus en bestaat  € 300.000 daarvan uit subsidie van de provincie Noord-Brabant. De gemeente zou alleen incidenteel subsidie aan de campus verstrekken. 

De eigenaren vinden, de onderzoeksresultaten ten spijt, dat de campus op eigen benen verder moet en hebben hun belang in de etalage gezet. Daarbij spelen ook de tegenvallende resultaten een rol,  vertelt wethouder Economische Zaken Dominique Hopmans tegen AD BN DeStem. 'We hadden gehoopt dat start-ups zouden doorgroeien en biobased producten op de markt konden brengen. Dat is niet voldoende van de grond gekomen. De campus is verliesgevend.'

De gemeente is ook aandeelhouder van de Delta Argrifood Business-campus om het terrein van de voormalige Suikerbieteninstituut aan de Van Konijnenburgweg. Hier wordt onder meer onderzoek gedaan naar de eiwittransitie. 

De aandeelhouders lijken in ieder geval niet binnen te gaan lopen op de verkoop van hun aandelen GCC. Tegen Zuidwest Update meldt Wethouder Financiën Joost Pals dat het 20% belang van de gemeente voor slechts € 3.600 in de boeken staat.