Omzet Unibail-Rodamco-Westfield stijgt met 3,7% naar € 942,8 mln

Unibail-Rodamco-Westfield heeft in Q1 van 2024 een bruto-omzet van € 942,8 mln geboekt, 3,7% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De bruto-omzet uit winkelcentra steeg met 1,1% naar € 741,5 mln. Met de huurinkomsten werd met € 616,4 mln echter 2% minder omgezet dan vorig jaar. De stijging komt op het conto van de berekende servicekosten, die met 19% tot € 125,1 miljoen toenamen.

De omzet uit conventiecentra nam met 53,6% tot € 117,2 mln toe. Hoewel de huurinkomsten hier zeker gewicht in de schaal leggen -een groei van 34,5% naar € 70,7 mln- zijn het de services die flink bijdragen: meer dan een verdubbeling naar € 45 mln. In kantoren en overige boekte de REIT een omzet van € 33,3 mln, een stijging van 17,4%. De bruto huurinkomsten gingen van € 22,7 mln naar € 26,1 mln (+14,9%).

De divisie vastgoedontwikkeling en projectmanagement boekte een mager resultaat: € 10,8 mln, een daling van meer dan 63% ten opzichte van Q1 in 2023.

De huurdersverkopen in het eerste kwartaal van 2024 zijn met +5,5% gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 en het bezoekersaantal is met +3,9% gestegen, waarmee de opwaartse trend van 2023 wordt voortgezet

Ondertekende deals

Unibail-Rodamco-Westfield zag de verhuuractiviteit in het eerste kwartaal van 2024 sterk toenemen met 521 ondertekende deals, ondertekende minimale gegarandeerde huur (MGR) van € 99,1 mln en een MGR-stijging van +10,1% (+9,0% in het eerste kwartaal van 2023). Zo is het Trinity kantoor in La Défense, het zakendistrict van parijs,  volledig verhuurd met een gemiddelde huurprijs van € 562 per m² op jaarbasis.

Het vastgoedbedrijf heeft € 13,0 mrd aan beschikbare liquiditeit, waarbij de herfinancieringsbehoeften voor meer dan drie jaar maanden zijn gewaarborgd.

“In het eerste kwartaal van 2024 zagen we aanhoudend sterke operationele prestaties met een vergelijkbare verbetering van de brutohuurinkomsten voor alle activiteiten”, zo licht Jean-Marie Tritant, ceo van Unibail-Rodamco-Westfield, toe. “Het aantal huurders en bezoekersaantallen in onze winkelcentra stegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en ons Trinity-kantoorgebouw in La Défense is nu volledig verhuurd tegen tophuurprijzen. Onze Convention & Exhibition-activiteiten waren bijzonder sterk dankzij de vroege impact van de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs, waar onze Viparis-locaties een aantal evenementen en organisatorische componenten zullen organiseren. In het eerste kwartaal waren er ook hogere inkomsten uit Retail Media dankzij de aanhoudende groei van ons eigen bureau Westfield Rise, dat volledig op koers ligt om de doelstelling van € 75 miljoen aan jaarlijkse nettomarge in 2024 te genereren.”

Schulden afbouwen

Tritant vervolgt: “In het kader van onze inspanningen om de schulden af te bouwen, voeren we actieve discussies over ruim € 1,2 miljard aan activa. Wat de ontwikkeling betreft, zal in 2024 een breed scala aan nieuwe projecten worden opgeleverd met een hoog voorverhuurniveau, waaronder de Fisketorvet Dining Experience in Kopenhagen, de herontwikkeling van CNIT Eole en de renovatie van Lightwell in La Défense, evenals ons grote project Westfield Hamburg-Überseequartier, en we hebben zojuist twee nieuwe winkeluitbreidingen gelanceerd in Westfield UTC en Centrum Cerný Most als onderdeel van onze voortdurende focus op het maximaliseren van de waarde van onze activa.”