OM eist 21 maanden tegen Stroink

De rechtbank in Zwolle eiste maandag 24 september 21 maanden cel tegen Rudy Stroink voor omkoping van een Google-medewerker.

Stroink zou als eigenaar van het inmiddels failliete TCN € 1,7 mln smeergeld hebben betaald aan een inkoper van datacentra voor Google. in ruil voor een gunstig huurcontract van Google voor zijn datacentrum in de Eemshaven in Groningen. Tegen zijn vrouw Saskia werd 15 maanden cel geëist. Tegen de twee overgebleven twee TCN-vennootschappen eist het OM een boete van € 1,7 mln en verbeurdverklaring van € 22 mln aan illegale inkomsten.

Stroink zegt volgens de Volkskrant dat er geen sprake is van omkoping en dat hij belazerd is door de medewerker van Google met wie hij onderhandelde over het huurcontract. Hij huurde in 2008 een makelaar in die namens hem bemiddelde tussen zijn bedrijf en Google. Deze Howard Weinberg kreeg daarvoor een fee, die hij in delen betaald kreeg. Dat geld werd overgemaakt door het bedrijf van Stroink naar een bedrijfje van Weinberg op het Caribische eilandje Dominica en later naar een bedrijfje op de Bahama’s. Dat Weinberg vervolgens het grootste gedeelte van deze fee weer overmaakte naar Tusha, wist Stroink naar eigen zeggen niet. Ook zegt hij dat Google op de hoogte was van het inschakelen van Weinberg als makelaar. De Amerikanen Tusha en Weinberg hebben echter in een Amerikaanse strafzaak al schuld bekend en zeiden daarbij dat ze alles in overleg met Stroink hadden gedaan.