Niet verduurzamen is afwaarderen

Woningen die niet worden verduurzaamd zullen worden afgewaardeerd volgens Jeroen Pels, commercieel directeur bij Triodos Bank. Dat geldt volgens hem ook voor andere "brown assets". 

Pels poneert deze stellingen in de educatieve podcastserie Hypotheken van de Leaders in Finance Academy. Hij vertelt hier onder meer over de risico's van klimaatverandering voor de hypotheekportefeuille en de impact van de teloorgang van biodiversiteit. 

De commercieel directeur van Triodos onderscheid twee soorten risico's van klimaatverandering op de eigen hypotheekportefeuille: klimaat-energietransitie risico’s en fysieke risico’s. De transitierisico's uiten zich onder andere in kredietrisico’s (of investeringsrisico’s),  bijvoorbeeld omdat energierekeningen niet meer betaald kunnen worden of omdat onderhoud uitblijft.

Pels: 'Wat je ziet is dat bijvoorbeeld woningen die niet worden verduurzaamd, worden afgewaardeerd. Dit wordt als achterstalligheid gezien en wordt ingeprijsd. In een ontspannen markt gaan we dit veel meer zien dan in een overspannen markt. Dat geldt overigens ook voor andere brown assets. Inmiddels zien we gelukkig al steeds meer een duidelijke vertaling van energieprestaties naar waarde.'

Daarnaast denkt Pels dat klimaatverandering kan leiden een verhoogde intensiteit van schades of nieuwe type schades (fysieke risico's).

Lees ook: Lefier verduurzaamt in vier jaar ruim zesduizend huurwoningen

510 miljard at risk

Pels refereert aan een rapport van De Nederlandsche Bank uit 2020. 'Binnen de eigen balans is er in het Nederlandse systeem vijfhonderdtien miljard at risk door de teloorgang van de biodiversiteit.
Het gaat echt heel erg rap, je ziet dan gewoon dat het niet een soort abstracte risico's zijn die je daar loopt, maar gewoon oogsten die je gaat missen of ketens die niet meer functioneren. Dit doordat de impact van biodiversiteit zo voelbaar kan gaan worden in onze economie.' 

Om de financiële risico's voor de bank in te perken kwam de groene bank in 2020 met strengere leennormen voor onzuinige wonigen met een slecht energielabel. Die zouden volgens Triodos te zwaar gefinancierd worden. Dit beleid krijgt vanaf 2024 ook landelijk navolging op grond van de nieuwe verstrekkingsregels voor hypothecair krediet. Voor wonigen met een slecht label (vanaf E) mag je minder lenen; voor wonignen met een beter label juist meer. 

Integrale gebiedsontwikkeling

Adaptief bouwen is volgens Pels noodzakelijk. 'Belangrijk is dat we wat betreft de energietransitie kijken naar materialen die gebruikt worden, de juiste CO2 verhoudingen bewerkstelligen. Wat betreft kllimaatadaptiviteit moet meer naar de omgeving van een wijk en integrale gebiedsontwikkeling gekeken worden. We moeten kijken hoe we de natuur inrichten en wonen daar een onderdeel van laten zijn (natuurinclusief) in plaats van een woning/wijk alleen natuur belastend te laten.'