NIBC maakt zich klaar voor beursgang

NIBC Holding wil een beursnotering aan Euronext Amsterdam. De Haagse bank wil enkel bestaande aandelen uit te geven, die nu nog in handen zijn van de Amerikaanse aandeelhouder JC Flowers & Co.

Ongeveer 35% van de uitstaande aandelen wordt via de beursgang aangeboden. Wanneer de beursgang plaatsvindt is echter nog onduidelijk. 

Reuters gaf eerder aan dat de waardering van NIBC zou uitkomen tussen de € 1,5 mrd en € 1,8 mrd. Het afgelopen jaar realiseerde NIBC een winst van € 214 mln.

De Haagse vastgoedbank was in de eerste zes maanden van 2017 jaar goed voor een commerciele vastgoedleningproductie van € 300 mln. In het voorgaande jaar stond er onder de streep een productie van € 550 mln. De vastgoedtak wordt aangestuurd door Jan Willem van Roggen. Het volume over 2016 kwam uit op ongeveer € 1,1 mrd.

NIBC behoort tot de banken die hard zijn getroffen door de kredietcrisis. Het moest vele miljoenen afschrijven op haar subprime  hypotheekportefeuilles en zag een reddende overname door een IJslandse bank mislukken, waarna de grootaandeelhouder, de Amerikaanse
belegger J.C. Flowers, de bank met extra eigen vermogen moest versterken.