NHG-grens stijgt naar € 435.000 in 2024

De NHG-grens voor hypotheekleningen wordt per 1 januari 2024 verhoogd naar €435.000. Deze verhoging maakt het voor meer mensen mogelijk om een woning te financieren met de bescherming van NHG.

NHG biedt een vangnet als woningeigenaren te maken krijgen met financiële problemen, gedwongen verkoop of restschulden. Ruim 40% van alle koopwoningen in Nederland hebben een hypotheek met NHG. Zowel de borgtochtprovisie, het eenmalige bedrag dat iemand voor een hypotheek met NHG betaalt, als de NHG-grens worden jaarlijks opnieuw bepaald via een vastgestelde methodiek, gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde. De doelen hiervan zijn stabiliteit op de woningmarkt creëren en zorgen dat mensen toegang behouden tot een hypotheek met NHG. In september was de gemiddelde koopsom van een bestaande woning € 422.000.

Bescherming

De nieuwe NHG-grens neemt in 2024 toe tot  € 435.000 euro, een stijging van € 30.000 ten opzichte van de huidige grens van € 405.000. Voor mensen die hun woning willen verduurzamen is extra leenruimte beschikbaar. Met Energie Besparende Voorzieningen wordt de NHG-grens in 2024 € 461.100. De borgtochtprovisie blijft gelijk aan die van 2023, namelijk 0,6% van het totale hypotheekbedrag.

Carla Muters, voorzitter raad van bestuur NHG: “Kopers kiezen voor NHG vanwege de bescherming tegen financiële risico’s en omdat ze vaak een lagere hypotheekrente betalen. Wij zijn er voor mensen als zij te maken krijgen met relatiebeëindiging, arbeidsongeschiktheid of andere problemen. Ook bieden we hulp bij het financieren van verduurzaming en zorgen we dat meer mensen toegang krijgen tot een eigen woning. Het is belangrijk dat NHG toegankelijk is voor de doelgroep, zodat mensen een woning kunnen financieren met de bescherming van NHG. Daarom zijn we blij dat de NHG-grens in 2024 omhoog gaat.”

De NHG-grens en -borgtochtprovisie zijn vastgelegd in de Voorwaarden & Normen, die NHG uiterlijk 1 november publiceert en per 1 januari 2024 ingaan.

Laatste nieuws

Evenementen