Leegstand retail loopt op

Winkelstraten worden steeds leger. Vorig jaar sloot 6,2% van de zaken zijn deuren. De voornaamste reden van deze leegstandsstijging is een sterke afname van het aantal actieve retailers, meldt onderzoeksbureau Locatus.

Het aantal retailers daalde met bijna 3.000 ondernemers: van 199.325 actieve retailers naar 196.374. Veruit de grootste daling is waar te nemen in de detailhandel, waar het aantal ondernemers met ruim 2.000 afnam. Maar ook het aantal horecaondernemers daalde het afgelopen jaar. Na jaren van stijging was er in 2022 een eerste kleine daling van het aantal horecaondernemingen zichtbaar, in 2023 zette deze daling verder door.

Invloed faillissementen beperkt

Faillissementen zorgen maar zeer beperkt voor de afname van actieve retailers. In 2023 gingen tien grote retailketens failliet: Aktiesport, BCC, BigBazar, Chasin, Fixers, Leonidas (niet de keten zelf, maar een grote franchiser van Leonidas), Perry, Score, Scotch & Soda en Sprinter. Deze ketens hadden begin 2023 samen 394 filialen.

Enkele van deze ketens maakten een doorstart, waardoor niet alle 394 winkels sloten, maar eind 2023 nog 142 van deze winkels open waren. De conclusie is dat slechts 252 (10%) van de bijna 3.000 bedrijfsbeëindigingen zijn veroorzaakt door een faillissement van een grote retailer.

Het CBS publiceert alle faillissementen en het totale aantal faillissementen ligt veel hoger. In 2023 gingen zo’n 900 ondernemers failliet. Daarmee is een volgende 30% van de afname in aantal actieve retailers verklaard.

Verdere kaalslag

Meer dan de helft van de ondernemingen is om een andere reden dan faillissement gestopt. Zo zetten ondernemers een slecht lopend bedrijf al stop voor het tot een faillissement komt. Daarnaast is de gemiddelde leeftijd van retailers relatief hoog en zij hebben vaak geen bedrijfsopvolger. De hoge leeftijd van een groot deel van de ondernemers zal ook de komende jaren voor een kaalslag in het winkelaanbod zorgen.

Uit onderzoek van MCR Retailminds blijkt dat 60% van de huidige zelfstandige ondernemers 55 jaar of ouder is. Van deze ondernemers heeft 75% nog geen opvolging geregeld. Een klein deel van hen is hier wel mee bezig en bij hen willen de kinderen mogelijk het bedrijf overnemen.