KPMG: 60% vastgoedondernemingen beschikt over digitale strategie

Bedrijven in de wereldwijde vastgoedsector boeken vooruitgang met hun digitale transformatie. De ondernemingen ontberen echter in het algemeen nog de vereiste competenties om de voordelen van digitalisering volledig te kunnen benutten.

En ook een bedrijfsbrede adoptie van nieuwe technologieën blijft bij de meeste bedrijven nog uit, zo blijkt uit jaarlijks internationaal onderzoek van KPMG onder bijna driehonderd vastgoedondernemingen en PropTechs, bedrijven die technologie ontwikkelen voor de vastgoedsector.

Bijna 60% van de onderzochte vastgoedondernemingen beschikt inmiddels over een digitale strategie. Toch heeft niet meer dan de helft van deze bedrijven een digitale strategie die van toepassing is op de gehele organisatie en derhalve ingebed in de bedrijfsbrede strategie. De andere helft beschikt over een strategie voor specifieke onderdelen van de bedrijfsvoering.

“Vergeleken met vorig jaar neemt de structurele aandacht voor digitalisering en innovatie duidelijk toe”, zegt Sander Grunewald, bij KPMG verantwoordelijk voor de vastgoedadviespraktijk. Grunewald: “Vorig jaar was iets meer dan de helft van de bedrijven op strategische basis bezig met technologische vernieuwing. Echter, op dit moment beschikt bijna 20% nog altijd niet over enige vorm van een digitale strategie. Eén op de vier bedrijven is bezig met het ontwikkelen van een strategie gericht op het benutten van nieuwe technologische mogelijkheden. Het onderzoek laat zien dat de voorlopers en grote(re) spelers in de industrie zich realiseren hoe groot het belang van de adoptie van technologische vernieuwing is. Een adoptie die vooral gedreven wordt door de mogelijkheid om meer efficiency te realiseren, kosten te reduceren en besluitvorming te verbeteren.”

Inzet data 
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat het beheer van data en het strategisch inzetten van data nog in beperkte mate deel uitmaken van de digitale strategie van vastgoedondernemingen. Niet meer dan 25% van de bedrijven beschikt over gedegen datastrategie die het daadwerkelijk al mogelijk maakt om uit de vastgoedportefeuille de juiste datasets te abstraheren en te analyseren.

Eén op de drie bedrijven gaat op geen enkele wijze strategisch met de aanwezige data om. Grunewald: “Dit duidt erop dat de bedrijven denken dat zij een digitale strategie kunnen hebben zonder een gedegen datastrategie. Dit terwijl een strategie voor en beheersing van data een van de bouwstenen vormt voor een bredere digitale strategie. Daarnaast constateren wij dat de bescherming van data en cybersecurity onderwerpen zijn die bij veel bedrijven nog onderbelicht zijn. Er liggen grote kansen voor de sector die het rechtvaardigen om veel tijd en energie te steken in het gebruik van data.”