De opname van logistiek vastgoed in Nederland bereikte in de eerste drie maanden van dit jaar een volume van 411.000 m², zo meldt JLL in het jongste kwartaalrapport over de ontwikkeling van de logistieke vastgoedmarkt.
Het opnamevolume daalde met 13% ten opzichte van het vorige kwartaal en met 34% op jaarbasis. Gebruikers van logistiek vastgoed bleven, aldus JLL, dit kwartaal voorzichtig vanwege de aanhoudende economische onzekerheid, maar de traditionele logistieke hotspots blijven in trek. Wel groeide het leegstandspercentage in het eerste kwartaal van dit jaar naar 3,7%. Sven Bertens, head of research & strategy van JLL Nederland, meent wel te zien dat de beweging naar een meer evenwichtige markt zich voortzet. Ook blijft de beschikbaarheid van logistiek vastgoed in de traditionele logistieke hotspots relatief gering.
Verder signaleert JLL minder activiteit op de investeringsmarkt. De terugval wordt met name veroorzaakt door toenemende economische onzekerheid in de hele wereld. ‘Desondanks blijft logistiek vastgoed in Nederland aantrekkelijk voor investeerders’, aldus Bertens. Hij verwacht later dit jaar herstel op de investeringsmarkt. Het netto aanvangsrendement voor prime logistiek vastgoed is de afgelopen maanden stabiel gebleven (4,70%).
Dynamische retailmarkt
Ook publiceerde JLL een kwartaalrapport over de ontwikkeling van het retaillandschap in het eerste maanden van dit jaar. In Q1 2025 daalde de retailopname met 10% op jaarbasis. Maar uitbreidingsplannen van verschillende retailers suggereren volgens JLL een dynamische markt. Het retailbeleggingsvolume bereikte een omvang van € 287 mln, een stijging van 9% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024.
‘Ondanks alle economische onzekerheden en geo-politieke spanningen, wijst een dergelijke stijging toch op aanhoudende interesse van investeerders’, aldus Sven Bertens. Investeerders hebben met name vertrouwen in grotere retail assets; winkelcentra domineerden het investeringslandschap en waren goed voor 58% van het beleggingsvolume.