Inrev: Nederland scoort iets beter dan rest van Europa

In het vierde kwartaal van 2023 behaalde Nederlands vastgoed een totaal rendement van –0,10%, bestaande uit een waarde ontwikkeling van –1,04% en een direct rendement van 0,94%.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 22 maart 2024

Het vierde kwartaal laat hiermee een minimale toename zien ten opzichte van het totaal rendement van –0,11% in het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit de resultaten van de pan-Europese Quarterly Asset Level Index van Inrev, die de prestaties meet op gebouwniveau.

Hoewel dit het zesde achtereenvolgende kwartaal met negatief rendement is, laat Nederlands vastgoed een outperformance zien ten opzichte van andere Europese markten. De meest recente publicatie van de Inrev Asset Level Index laat een afname van het totaal rendement op Europees niveau zien van 119 bps tot –1,58%. Nederlands vastgoed presteerde beter in vergelijking met de bredere Europese markt (+148 bps).

Woningen behaalde op Europees niveau het hoogste totaal rendement (–0,29%), een verbetering ten opzichte van de –0,56% in het derde kwartaal. De kantorenmarkt blijft achter bij de andere sectoren (–4,53%) en behaalde het laagste rendement sinds de start van de index in 2014.

De pan-Europese Inrev Quarterly Asset Level Index is te vinden op www.inrev.org