IVBN maakt zich op voor Tweede Kamer debat over middenhuur

Aanstaande woensdag vindt het plenaire debat over de Wet Maatregelen Middenhuur plaats in de Tweede Kamer. De IVBN maakt nogmaals duidelijk zeer kritisch te zijn.

Met de Wet Maatregelen Middenhuur wordt de huisvestingsvergunning mogelijk gemaakt boven de liberalisatiegrens van € 720 en wordt de versoepeling van de markttoets voor corporaties behandeld.

Wijziging van de Huisvestingswet betekent een concrete aanzet tot regulering van het midden- en vrije huursegment. De invloedssfeer van gemeenten wordt daarmee uitgebreid naar woningen boven de € 720. De vrees van de beleggers is dat gemeenten aan het afgeven van een huisvestingsvergunning naast het inkomen ook andere voorwaarden gaan stellen, zoals aan de huurprijs, de jaarlijkse huurverhoging of voorrangsregelingen.

IVBN is tegen regulering van het vrije- en middenhuursegment en vindt het ook onnodig. Directeur Frank van Blokland van IVBN: “Waar dat door gemeenten wordt gewenst, zijn onze leden best bereid om wederzijdse afspraken te maken met gemeenten over de toewijzing van woningen in het middenhuursegment. Ik verwijs naar de meest recente voorbeelden: het Platform Amsterdamse Middenhuur en het Utrechts Biedboek Middenhuur. Maar het niet de deur open zetten voor allerlei voorwaarden.” 

Ten aanzien van de verruiming van de markttoets voor woningcorporaties in de Woningwet ziet IVBN geen bezwaren, mits het om een beperkte verruiming gaat in wijken met overwegend eigen gereguleerd corporatiebezit. Het vervallen van een 5,5% bruto aanvangs rendement betekent immers nog steeds dat de corporatie in hun niet-DAEB-tak een rendement moet maken, vergelijkbaar met professionele lange termijn beleggers, zoals IVBN-leden.

Frank van Blokland: “Vanuit de praktijk signaleren wij zelfs de politieke wens vanuit enkele grote gemeenten om woningcorporaties vanuit hun sociale kerntaak een grotere rol te laten spelen in het middenhuursegment. Dat kan volgens de Woningwet 2015 helemaal niet."

Op 27 maart a.s. staat de plenaire behandeling van de Wet Maatregelen Middenhuur (35036) gepland in de Tweede Kamer der Staten-Generaal. In dit wetsvoorstel worden wijzigingen van de Woningwet en de Huisvestingswet 2014 behandeld.