Huizenkopers Laren vragen hoogste hypotheek aan

Huizenkopers in het Noord-Hollandse Laren hebben met € 783.213 (doorstromers) en € 666.975 (starters) in 2023 gemiddeld de hoogste hypotheek aangevraagd om hun woning te financieren.

De laagste hypotheekaanvragen kwamen vorig jaar van starters uit Den Helder, met een bedrag van € 200.420, en voor doorstromers uit Harlingen met € 205.795. Dat blijkt uit de gegevens van het Hypotheken Data Netwerk (HDN), samengesteld door De Hypotheekshop. In het Noord-Hollandse Bloemendaal hebben huiseigenaren met gemiddeld bijna € 200.000 hun hypotheek het meest verhoogd, via een tweede hypotheek of een onderhandse verhoging buiten de notaris om.

Starters (€ 391.000) en doorstromers (€ 408.000) in Noord-Holland hebben vorig jaar gemiddeld de hoogste hypotheekaanvragen gedaan. In deze provincie zijn de verschillen tussen de gemeenten het grootst ten opzichte van andere provincies. In de buurgemeenten van Amsterdam werden hoge hypotheken aangevraagd. Hier draagt de aanwezigheid van expats aan bij, die eveneens als starters op de Nederlandse koopwoningmarkt worden beschouwd.

Druk neemt toe

In heel Nederland bedroegen de gemiddelde hypotheekbedragen vorig jaar voor starters en doorstromers respectievelijk € 323.000 en € 342.000. De gemiddelde hypotheken in Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Limburg en Zeeland lagen in 2023 lager.

In de meeste gemeenten heeft een doorstromer over het algemeen een hogere gemiddelde hypotheek dan een starter, maar in ongeveer 1 op de 4 gemeenten (27%) is dat andersom. Hier nemen starters gemiddeld een hogere hypotheek dan doorstromers. Dit fenomeen doet zich voornamelijk voor in gemeenten met minder dan 50.000 inwoners. Het is volgens De Hyotheekshop mogelijk dat de druk op de lokale woningmarkt daar ook toeneemt, nu starters in een steeds grotere straal op zoek zijn.

Vinex populairder onder starters

Bepaalde gemeenten zijn aantrekkelijker voor starters dan voor doorstromers, Vaak gaat het hier om voormalige groeikernen met Vinex-wijken, waar het prijsniveau doorgaans lager ligt dan in de meest populaire gemeenten. Zo vroegen starters in Purmerend, Nieuwegein en Lelystad hogere hypotheken aan dan doorstromers.

Duurdere woning = lagere hypotheek

Naarmate de verkoopprijs stijgt, neemt de hypotheek over het algemeen relatief af. Bij gemiddelde verkoopprijzen van meer dan € 500.000 is de hypotheek vaak minder dan 70% van dat bedrag. Dit impliceert naar inzicht van De Hypotheekshop dat er doorgaans relatief meer eigen geld wordt gebruikt bij de aankoop van zo'n woning. Voor woningen met een verkoopprijs onder de € 400.000 is de gemiddelde hypotheek vaak meer dan 80% of zelfs 90%.