'Meer jonge huizenkopers actief op huizenmarkt'

Het aantal jonge huizenkopers dat in november een hypotheek heeft aangevraagd, steeg met 26 procent in vergelijking met vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Volgens de bemiddelaar bedraagt het aandeel jonge huizenkopers tot 35 jaar in het totale aantal aanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning nu maar liefst 54 procent. Tegelijkertijd is het aantal hypotheekaanvragen voor een woningaankoop onder jonge huizenkopers in november met ruim een kwart gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Ook de stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag in deze leeftijdsgroep zet onverminderd door. Dit bedrag steeg in november met 8,7 procent ten opzichte november vorig jaar. Deze stijging was in de afgelopen anderhalf jaar niet eerder zo groot, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

Ruimere keuze

Jonge huizenkopers zijn al geruime tijd buitengewoon actief op de huizenmarkt. In vergelijking met een jaar geleden hebben zij een veel ruimere keuze, vooral doordat het woningaanbod in het lagere en middensegment aanzienlijk is gegroeid. Zo ruimen steeds meer (particuliere) beleggers het veld door de verhoging van de overdrachtsbelasting en doordat in veel gemeenten een zelfbewoningsplicht geldt.

Daarnaast is demissionair minister De Jonge van plan de huren deels te reguleren, waardoor veel huurwoningen – vooral in het starterssegment – verkocht worden. Ook neemt de leencapaciteit onder jonge huizenkopers toe als gevolg van loonstijgingen, waarbij de hypotheekrente stabiel blijft. Zo is het gemiddelde hypotheekbedrag dat jonge huizenkopers aanvragen voor de aankoop van een woning al voor de vijfde achtereenvolgende maand gestegen en bedraagt dit nu € 315.110.