Geen huurverhoging voor woningen met slecht energielabel

Woningcorporatie Portaal zet voor 2022 een streep door de jaarlijkse huurverhoging voor slecht geïsoleerde huurwoningen. Voor hoeveel huishoudens de huurbevriezing geldt, is niet bekend gemaakt.

Op verzoek van de huurdersorganisatie geeft  Portaal bewoners met een laag inkomen die wonen in een slecht geïsoleerd huis (labels E, F en G) geen huurverhoging dit jaar. Deze mensen hebben door de fors gestegen energiekosten in toenemende mate te maken met energiearmoede. Om hoeveel huishoudens het gaat, is nog niet duidelijk.

In totaal verhuurt Portaal 52.000 woningen in de regio’s Amersfoort, Arnhem, Leiden, Nijmegen en Utrecht. Voor het overgrote deel van de huurders - ruim 90% - blijft de huurstijging beperkt tot de inflatie: 2,3%.

Alleen voor de midden- en hoge inkomens gelden andere regels. Hoewel corporaties nu de vrijheid hebben om de huren voor die groepen met respectievelijk 50 en 100 euro per maand te verhogen, kiest Portaal ervoor ruim onder die maximale bedragen te blijven en rekening te houden met de huidige huurhoogte. Wie nu al een hoge huur heeft krijgt minder verhoging. De grens daarvoor is € 679 per maand.