Finance Ideas: Hoge bouwkosten nekken investeringsvermogen corporaties

Door stijgende bouwkosten heeft 70 procent van de corporaties al te maken gehad met heronderhandelingen over prijsafspraken.

Dat is de uitkomst van een enquête over de bouwkostenstijging van financieel adviseuer Finance Ideas onder circa 160 woningcorporaties die hebben deelgenomen.   

De bouwkosten zijn zoals bekend de afgelopen maanden sterk gestegen. De komende begrotingsronde dienen corporaties concrete investeringsvoorstellen op te nemen voor de inzet van de middelen uit de afgeschafte verhuurderheffing. Dit verhoogt de vraag aan ketenpartners/aannemers en leidt mogelijk tot extra druk op de bouwkosten.

De impact van de bouwkostenstijging voor corporaties is groot. Meer dan 70% van de corporaties ervaart heronderhandelingen over eerder gemaakte prijsafspraken. Daarnaast ontvangt meer dan 72% geen fixed-price aanbiedingen op dit moment. Redenen hiervoor zijn de sterk stijgende energieprijzen en toenemende schaarste aan grondstoffen. Het werken met ketenpartners lijkt corporaties mogelijkheden te geven de bouwkostenstijging te dempen. Dat neemt niet weg dat door de bouwkostenstijging de druk op lopende en toekomstige investeringsprojecten toeneemt.

Lopende projecten worden momenteel nog nauwelijks stilgelegd, maar 40% overweegt dit wel te gaan doen. Dit beeld wordt bevestigd bij investeringsprojecten waar nog over besloten moet worden. Bijna 28% van de deelnemers geeft aan dergelijke projecten te heroverwegen en meer dan 50% sluit heroverwegen in de toekomst niet uit.

Daarnaast zeggen corporaties dat ook huurders niet gaan ontkomen aan de gevolgen van stijgende bouwkosten. Bijna 40% geeft aan mogelijke maatregelen te nemen zoals een hogere aanvangshuur, lagere kwaliteit of nog niet gespecificeerde ingrepen. Het overgrote deel van de deelnemende corporaties is van plan extra aandacht te besteden aan scenarioanalyses van bouwkostenstijgingen en de implicaties voor het investeringsprogramma in de komende begrotingsronde.