Feyenoord City: een nieuwe stadswijk voor Rotterdam-Zuid

Met het Stadionpark komt Rotterdam een stuk dichter bij de opgave om tot 2040 50.000 woningen te bouwen

Door Erik de Boer
Gepubliceerd in Locus 1 (zomer 2018)
en 
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 31 augustus 2018

Bernadette Janssen legt de plattegrond van het Stadionpark op tafel. Zij is directeur bij het bureau BVR Adviseurs en leidde in 2015 namens de gemeente het team dat aan de plannen voor het Stadionpark is gezet.
De plattegrond ziet er veelkleurig uit, bijna idyllisch. Met de blauwe golven van de Maas aan de bovenkant en het vele tinten groen in het gebied staat de kaart symbool van de andere weg die de stad met dit deel van Rotterdam-Zuid is ingeslagen. ‘We vroegen ons af of we van de stadionontwikkeling niet een gebiedsontwikkeling konden maken. We wilden niet meer denken in losse locaties waarmee je iets doet. We wilden niet meer praten over afzonderlijke deelprojecten als Varkenoord, stadionontwikkeling en Noorderhelling. Nee, we gingen de bouw van een nieuw stadion inbedden in de herontwikkeling van een groter gebied. Geen stadionplan, maar een gebiedsontwikkeling. Geen nieuw stadion, maar een geheel nieuwe, levendige stadswijk.’

Van stadionontwikkeling naar gebiedsontwikkeling
Het idee om de bouw van een nieuw stadion als trigger te gebruiken voor de herontwikkeling van het hele omringende gebied kwam naar boven toen het plan om de Kuip te verbouwen met de Koninklijke BAM onhaalbaar bleek.
De gemeente nam daarop in eerste instantie de regie door met een gebiedsvisie kaders te stellen voor nieuwe stadionplannen. Het nieuwe stadion gaat de stad aan een geheel nieuwe stadswijk helpen. Omgekeerd biedt de herontwikkeling van dit stuk Rotterdam-Zuid de bedding voor het stadionproject. Beide zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden.
In 2015 gaat het team van stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, verkeerskundigen, ontwikkelaars en andere marktpartijen aan de slag.
Om in een relatief korte tijd tot een integrale visie te komen voor het hele gebied was een werkruimte ingericht naast het projectbureau Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Met een team van ontwerpers onder de inhoudelijke leiding van Bernadette Janssen wordt ontwerpend onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en kansen van het Stadionpark als onderdeel van Zuid en Rotterdam, zowel programmatisch als ruimtelijk. Tekeningen, schetsen en goede voorbeelden uit binnen- en buitenland hangen aan de muur. De belangrijkste uitgangspunten worden getest en verder uitgewerkt. Het gaat om meer dan een nieuw stadion, het gaat om een nieuw stuk stad, goed verbonden met Zuid. De locatiekeuze voor het nieuwe stadion is een belangrijk onderdeel van de studie. De locatie moet passen bij het mooiste wat Rotterdam te bieden heeft en de plannen die er zijn voor de ontwikkeling van de stad. Rotterdam architectuurstad, Rotterdam sportstad en Rotterdam aan de rivier.

Plek nr. 4
Het is stedenbouwkundige Maurice Boumans van de gemeente die met een paar ruwe schetsen een stadion intekent in de bocht waar de Maas richting centrum afbuigt. Half in het water, langs het spoor, op de plek waar nu een aantal bedrijven op de Korte Stadionweg zitten.
Eronder komen een paar aantekeningen:
- zeer zichtbare locatie,
- tussen station stadion en station Zuid in,
- langs hoofdinvalsweg vanuit centrum en pal aan de Maas,
- doortrekken van waterfront naar Feijenoord en het centrum,
- geeft NPRZ-wijken mogelijk spin-off, in ieder geval verblijfsruimte aan de Nieuwe Maas.
De potentie wordt langzaamaan herkend: een prachtige zichtlocatie, op het kruispunt van allerlei lange lijnen op Zuid, een verbinding tussen Kop van Zuid, de stadswijken, de Veranda en Nieuwe Maas. Vanaf dat moment is de plek waar Boumans het nieuwe stadion heeft geschetst een volwaardige onderzoekslocatie. ‘Overigens moet ik zeggen dat ik deze locatie niet als eerste bedacht heb’, zegt Boumans eerlijk. ‘Ik kwam er later achter dat Winny Maas van architectenbureau MVRDV ooit al eens op deze plek een stadion geschetst had.’

Van schets naar dé stadionlocatie
De eindconclusie van het team is dat een stadionontwikkeling het meest kansrijk en interessant is als deze gekoppeld kan worden aan de bestaande recreatieve en commerciële voorzieningen van de Veranda. De locatie Sportcampus valt daarmee af. In de conceptgebiedsvisie presenteert de gemeente drie mogelijke locaties: Veranda-West, Veranda-Oost en in de Stadiondriehoek.
Feyenoord, dat onder andere het Rotterdamse bureau OMA van Rem Koolhaas ingehuurd heeft, gaat met deze drie locaties aan de slag. Voor de locaties worden een compleet plan en businesscase ontwikkeld (Strip, Bridge en Triangle), de consequenties worden in beeld gebracht en de mobiliteit wordt onderzocht. 1000-en-1 vragen worden onderzocht en beantwoord. Bewoners en supporters worden geïnformeerd en bevraagd. De conclusie van een intensief en gezamenlijk doorlopen proces is dat Veranda-West, van het eerdere schetsje, de meest interessante plek is voor het nieuwe Feyenoord-stadion. Deze locatie biedt de meeste meerwaarde voor de stad en heeft de beste papieren voor een solide businesscase en financiële haalbaarheid.
In mei 2017 stemt de gemeenteraad van Rotterdam onder een aantal voorwaarden (gemeentelijke position paper) in met het voorstel van Feyenoord. Op 1 februari 2018 wordt de gebiedsvisie Stadionpark definitief vastgesteld door de gemeenteraad.

Oppepper nodig
De gebiedsvisie heeft als uitgangspunt dat rondom het nieuwe stadion op Veranda-West een geheel nieuwe stadswijk wordt ingericht met een parkachtig-karakter. De gemeente wil zich ook committeren aan een grootschalige herontwikkeling omdat Rotterdam-Zuid wel een oppepper kan gebruiken en omdat diverse plaatsen op de schop genomen moeten worden. Janssen: ‘Het Park De Twee Heuvels is in verval geraakt, het waterfront ziet er slecht uit, het is een plek die nooit is afgemaakt. Het Eiland van Brienenoord geldt als een soort verborgen paradijs dat slecht te bereiken is. Het is ook tijd dat de bedrijven in bedrijvenpark Stadionweg eindelijk zekerheid krijgen of ze kunnen blijven. Dat zal voor hen het licht op groen zetten voor het moderniseren van hun panden.’

Sport is leidraad
Rotterdam manifesteert zich als Sportstad. In het Stadionpark-gebied wordt sport, zowel op professioneel als amateur en recreatief niveau, de leidraad van de nieuwe gebiedsontwikkeling. Het wordt een plek waar de inwoners van de stad, en Rotterdam-Zuid in het bijzonder, kunnen hardlopen, voetballen, hockeyen, squashen, fitnessen, etc. in een groene omgeving. Een van de eerste concrete uitwerkingen is daarom dat in het gebied een lus wordt aangelegd van 5 kilometer, grotendeels in de natuur, om te wandelen, te hardlopen en te skeeleren. Het ‘rondje Stadionpark’ verbindt alle locaties in het gebied en loopt door het park, langs de Sportcampus, langs de Kuip naar het water, over Het Eiland van Brienenoord en weer terug naar het park.

Clara Ziekenhuis wordt onderdeel van Sportcampus
Het thema sport komt op alle mogelijke manieren in het gebiedsplan terug. Op het terrein van het vroegere ziekenhuis en de sportvelden eromheen (het voormalige Varkenoord) wordt inmiddels gewerkt aan de Sportcampus. Feyenoord krijgt hier twee nieuwe onderkomens: een accommodatie voor het eerste elftal met bijbehorende trainingsfaciliteiten en een tweede onderkomen voor de amateurs en de talenten van Feyenoord. De club wil ook andere sporten onder zijn hoede nemen, in een multisportclub, en daar komen ook alle faciliteiten voor.
Voor andere sportverenigingen is het eerste gebouw met velden inmiddels opgeleverd. Verschillende sportverenigingen, waaronder Hockeyclub Feijenoord en voetbalvereniging FC IJsselmonde, maken door elkaar gebruik van de velden van sportcomplex Olympia. Iedereen kan hier per uur een veld huren en gebruik maken van de voorzieningen. ‘Hiermee laten we als gemeente zien dat we het plan serieus nemen en daadwerkelijk stappen zetten, ongeacht de uitkomst van de komst van Feyenoord City’, zegt Marco Hoogerbrugge, ontwikkelmanager Stadionpark.
Veel belangrijker nog is dat sportbeoefening in de huidige omstandigheden voor kinderen eigenlijk niet te doen is. Momenteel vormt het spoor een grote barrière tussen de wijken aan de westkant ervan en de sportvelden aan de oostkant. Vooral ’s avonds speelt dat, als kinderen na hun training in het donker naar huis moeten fietsen. Die verbindingen worden beter.
Het tweede leven dat de Kuip krijgt (onderdeel van Feyenoord City) is ook gerelateerd aan sport. Hier krijgen atletiek en indoorsporten een plek. Er komen in het stadion een atletiekbaan en indoorfaciliteiten, beide bedoeld voor sportbeoefening op het hoogste niveau. Een andere publiekstrekker is het museum van de club. Dat krijgt hier waarschijnlijk ook een onderkomen, als eerbetoon aan de grote plek die het stadion inneemt in de geschiedenis en de cultuur van de club.

Schuifoperatie met scholen
Onderwijs krijgt in dit nieuwe stuk Rotterdam-Zuid ook een vooraanstaande plaats. De gemeente grijpt het plan Stadionpark aan om een ongekende schuifoperatie met de bestaande scholen in Rotterdam door te voeren. Het resultaat is dat er in het Stadionpark twee middelbare scholen komen met extra aandacht voor sport. Josine Meurs, hoofd onderwijs van de gemeente Rotterdam: ‘Veel kinderen op Rotterdam-Zuid vinden nu geen school die aansluit op hun wensen. Zij fietsen elke dag de brug over of gaan buiten Rotterdam naar school. Dit gaan we verbeteren.’
De twee nieuwe scholen krijgen daarom een plek in het Stadionpark met de modernste sportfaciliteiten. Zij gaan ook sportgerelateerde opleidingen verzorgen.

Wonen met uitzicht
De gemeente heeft nog een andere opdracht. Tot 2040 moeten in de stad 50.000 woningen worden gebouwd, een grote, ambitieuze opgave. In de top van de markt, tot 2008, wist de stad slechts 3000 woningen te realiseren. In het Stadionpark komen minimaal 2500 nieuwe woningen, zowel grondgebonden als appartementen. Het worden huizen voor de diehard Feyenoord-supporters die het liefst iedere dag bij de training van hun favorieten gaan kijken, voor mensen die willen wonen in het groen en voor mensen die hoog in een appartement aan het waterfront willen wonen. Maurice Boumans: ‘Met het nieuwe stadion, de voorzieningen, het nieuwe treinstation Stadionpark en een aantrekkelijk waterfront worden Feyenoord City en de directe omgeving ervan een aantrekkelijk woonmilieu. Er is nog veel potentie in het gebied aanwezig.’

Bereikbaarheid
Het gebied verdient ook een betere ontsluiting. Speerpunten zijn het evenementenstation naast de Kuip, dat opgewaardeerd wordt tot een sprinterstation en als het aan de gemeente ligt het liefst een intercitystation. Ook wordt gestudeerd op de mogelijkheid een tramlijn te realiseren die naar het Hart van Zuid, het gebied rond het Ahoy-complex en het winkelcentrum gaat.
Concreet zijn ook de plannen voor een nieuwe brug. Waar die moet landen in het Stadionpark is nog de vraag. De ambitie is de gebiedsontwikkeling tevens aan te grijpen om hoogwaardig openbaar vervoer te realiseren tussen het Zuidplein, Stadionpark en de Erasmus-universiteit.

MARCO HOOGERBRUGGE, MARCO PRAAGMA: Stadionpark gaat veel knelpunten van Rotterdam-Zuid oplossen
Het gebied rondom de Kuip heeft momenteel geen stadsfunctie. Je gaat ernaartoe voor een wedstrijd, de Gamma of de bioscoop. Daarna ga je weer naar huis. Je gaat maar voor een enkel doel. Waarom zou je er ook langer blijven? Er is weinig sfeer en gezelligheid. Het functioneert absoluut niet als een stadswijk met winkeltjes en een kroeg op de hoek waar je studenten of buurtbewoners ontmoet.’ Aan het woord is Marco Hoogerbrugge van de gemeente Rotterdam. Hij geeft sinds vier jaar leiding aan de gebiedsontwikkeling Stadionpark. ‘Daarnaast liggen er allerlei obstakels in de vorm van infrastructuur die het hele gebied doorkruisen. Het liefst wil je alles met elkaar verbonden hebben. Het Stadionpark zoals wij dat voor ogen hebben is een volwaardige stadswijk waar je graag ook je vrije tijd doorbrengt. Sporten in de verschillende sportaccommodaties, flaneren langs de Maas, een hapje eten na de wedstrijd, een rondje hardlopen en ’s avonds naar de film. Zo moet het gaan worden.’
Het Stadionpark wordt dus versterkt als vrijetijdslocatie. Tevens krijgt het een woonfunctie en wordt het een scharnierpunt op het vlak van bereikbaarheid en mobiliteit. Tot slot biedt het Stadionpark nu en straks veel werkgelegenheid en vormt het dus een economische motor voor Rotterdam-Zuid.

Sociaal Economisch Programma
Het zijn geen vrijblijvende fraaie woorden. Onder de gebiedsontwikkeling ligt een gedetailleerd Sociaal Economisch Programma, dat komende zomer door de gemeente en Feyenoord wordt ondertekend. Vervolgens worden andere partijen geworven op basis van dit convenant.
‘Feyenoord City gaat Rotterdammers op Zuid kansen bieden op werk, onderwijs, sport en een gezonde leefstijl.’ De ondertekenaars verbinden zich aan de volgende doelen:
- het bewerkstelligen dat er in 10 jaar tijd wekelijks 15.000 nieuwe sporters (jong en oud) gebruik maken van het Stadionpark en omgeving;
- de realisatie van 1500 nieuwe fte-banen gedurende de bouw en exploitatiefase van Feyenoord City; 310 netto nieuwe banen zijn bedoeld voor laag- en ongeschoold werk voor Rotterdammers op Zuid;
- vanaf 2020 worden structureel 500, door opleidingen erkende, stageplaatsen aangeboden;
- 100 scholen moeten over een periode van 10 jaar – en buiten het aantal verplichte sporturen – 1400 extra kinderen structureel wekelijks laten sporten, die dit voorheen niet structureel wekelijks deden;
- jaarlijks moeten 200.000 bezoekers gebruikmaken van de sportmogelijkheden die er komen in de publieke ruimte; hierdoor moeten op weekbasis structureel ongeveer 3600 bezoekers worden geactiveerd;
- Feyenoord ontwikkelt zich tot een multi-sportclub.

Sportcampus al in aanleg
Een essentieel onderdeel van Stadionpark is de Sportcampus. Die wordt aangelegd op de bestaande voetbalvelden van Varkenoord en op het terrein van het vroegere Clara Ziekenhuis. De grond van het Clara, ongeveer 6 hectare, was in handen van Impact Vastgoed. Directeur Marco Praagman vertelt dat het drie jaar geleden in zijn handen kwam met de overname van het elders in Zuid gelegen Zuiderziekenhuis. Dit ziekenhuis was een gebouw met een grote geschiedenis. In overleg met de gemeente realiseert Impact hier nu een woonwijk van 130 karakteristieke woningen. Dit woningprogramma is gestoeld op de wens van de gemeente om op Zuid ook woningen te ontwikkelen waardoor huidige bewoners ook in de wijk zelf een volgende woningstap kunnen maken.
Praagman: ‘Intussen zaten we met het Clara Ziekenhuis. Wij hadden voor deze locatie ook een sloop- en saneringsplicht op ons genomen. We dachten de plek een goede invulling te kunnen geven, totdat vorig jaar bleek dat Feyenoord zijn zinnen had gezet op Veranda-West als plek voor het nieuwe stadion, een stuk noordelijker van het terrein dat wij in bezit hadden. Na overleg hebben we vorig jaar zomer besloten de locatie in handen te geven van de gemeente.’ ‘En daarmee kwam de weg vrij om het hele gebied te bestemmen voor de Sportcampus, omdat de omringende percelen al in handen zijn van de stad’, vult ontwikkelmanager Hoogerbrugge aan.

Gemeente neemt voorschot
Op de Sportcampus komt in 2020 de nieuwe accommodatie voor de jeugdopleiding en de amateurs van Feyenoord. Elders zijn al de velden en het nieuwe onderkomen voor de andere voetbalverenigingen en de hockeyclub gerealiseerd. Medio dit jaar worden de nieuwe trainingsfaciliteiten voor het eerste elftal van Feyenoord op de Sportcampus opgeleverd.
Hoogerbrugge: ‘We nemen met deze deelprojecten alvast een voorschot op de hele gebiedsontwikkeling, omdat we als gemeente willen laten zien dat wij dit project met alle ambities die eraan ten grondslag liggen uiterst serieus nemen.’
Ook komt in de noordoosthoek van de Sportcampus de nieuwe school voor voortgezet onderwijs. De nieuwe middelbare school gaat samenwerken met de opleiding Sport en Bewegen van het Albeda Collega, die in het Topsportcentrum naast de Kuip gevestigd is. Er wordt nog onderzocht of er ook nieuwe basisscholen moeten komen.

Tenders in voorbereiding
Om de gebiedsontwikkeling mogelijk te maken staan verschillende tenders op stapel, aldus Hoogerbrugge. Momenteel worden marktpartijen geconsulteerd voor het consortium dat het onderdeel Feyenoord City gaat realiseren.
De gemeente gaat tenders uitzetten voor de woningbouw op de Sportcampus en aan de rand van Park de Twee Heuvels. Eind dit jaar is het stedenbouwkundig plan van de Sportcampus gereed en wordt gestart met consultatie van de markt.
Hoogerbrugge: ‘Er is veel interesse voor de hele gebiedsontwikkeling vanuit de markt. We merken dat het beeld bij ontwikkelaars over Rotterdam–Zuid kantelt.’

FRANK KEIZER, HANS VAN ROSSUM: ‘Aannemers moeten in 2020 hun capaciteit hebben aangepast aan deze opgave’
In investeringsvolume is Feyenoord City het belangrijkste onderdeel van de gebiedsontwikkeling Stadionpark, in vierkante meters heeft het een beperkte footprint. Feyenoord City is de werknaam waaronder de bouw van het nieuwe Feyenoord-stadion, de herontwikkeling van de Kuip en de inrichting en exploitatie van het omringende gebied de komende jaren plaatsvindt.
Na drie van tafel geveegde pogingen om de Kuip te renoveren en uit te breiden of tot nieuwbouw te komen, is het project Feyenoord City van een totaal ander kaliber. In de eerste plaats is het nu een onderdeel van de gebiedsontwikkeling Stadionpark. Maar ook de deelontwikkeling zelf behelst niet alleen de bouw van een nieuw stadion aan de oever van de Maas. Onder Feyenoord City vallen ook de herontwikkeling van de Kuip en het tot leven brengen van de aangrenzende gebieden tussen de Kuip en het nieuwe stadion aan de Korte Stadionweg.

Financieel goed afgedekt
Frank Keizer is projectdirecteur Feyenoord City. Het is een man die graag met de deur in huis valt. ‘Laten we ophouden met doen alsof de club Feyenoord financieel ten onder kan gaan aan Feyenoord City. Absoluut niet. Feyenoord zou deze grote gebiedsontwikkeling in zijn eentje realiseren? Geen sprake van. De gebiedsontwikkeling wordt privaat ontwikkeld en gefinancierd, geheel los van het stadion. Voor het stadion zelf is er een vast budget vastgesteld, dat altijd een relatie heeft met de toekomstige businesscase van datzelfde stadion.’
Keizer heeft zijn sporen verdiend met verschillende megaprojecten: Masterplan Schiphol, de tweede Coentunnel, de eerste volledig geautomatiseerde containerterminal op de Maasvlakte. Hij kent de problematiek bij dergelijke omvangrijke projecten tot in de haarvaten. Keizer: ‘De wereld is sinds het afblazen van de eerdere stadionplannen enorm veranderd. De gemeente is naar voren gestapt en wil de stadionontwikkeling ingepast zien in een complete herontwikkeling van dit hele stuk in Rotterdam-Zuid.’

Consortium in de maak
Hans van Rossum, jarenlang in diverse hoge posities op het terrein van stedelijke ontwikkeling verbonden geweest aan de gemeente Rotterdam, fungeert nu als kwartiermaker voor Feyenoord City. Hij is onder andere bezig met het opzetten van een consortium van marktpartijen die de vastgoedontwikkeling voor rekening gaan nemen. Hij heeft met meer dan 40 marktpartijen gesproken en hun gevraagd of zij willen meedoen. ‘Je moet een balans zien te vinden in omvang en expertise van verschillende partijen. Je hebt kritische massa nodig van expertise en financiële draagkracht. Degenen die willen instappen moeten zich uiteraard conformeren aan de hele opgave, ze moeten de Rotterdamse context goed kennen en ook bij tegenwind willen blijven doorlopen.’
Van Rossum verwacht dat de samenstelling van het consortium van beleggers, ontwikkelaars, financiers en bouwers deze zomer op eigen benen staat. Vervolgens wordt de relatie met de gemeente en Feyenoord geformaliseerd.

Eerste twee kavels op de markt
Zoals de gemeente al lang en breed gestart is met de aanleg van de Sportcampus om te laten zien dat het haar menens is met de gebiedsontwikkeling, zo zet Feyenoord City de komende maanden de eerste concrete stappen om hetzelfde signaal af te geven. Voor de zomer worden de twee woontorens in de markt gezet die ten westen van het nieuwe stadion komen. Dit is nodig om de kasstroom op gang te krijgen waaruit het bouwrijp maken van de stadionlocatie kan worden betaald.

Financiële deskundigheid
De bouw van het stadion is overigens een zaak voor Stadion Feyenoord, niet de club. Dat zijn twee gescheiden operaties. De stichtingskosten van het stadion bedragen € 365 mln.
Investeringsbankier Goldman Sachs heeft veel ervaring met de financiering van stadionprojecten in de hele wereld en brengt over enkele weken advies uit over het businessmodel onder het project. Ook heeft het bedrijf Stadion Feyenoord de eerste middelen (€ 17,5 mln in twee tranches) verstrekt om het project naar de uitvoeringsfase te brengen.
De grond die Feyenoord City nodig heeft, heeft voor fase 1 een geschatte waarde van ruim € 100 mln. De gemeente koopt de kavel voor het nieuwe stadion aan voor maximaal € 60 mln en geeft dat vervolgens in erfpacht uit aan het nieuwe stadion. De rest van de grond wordt door het ontwikkelconsortium ontwikkeld met woningen, hotel en horeca.

Eerste schetsen
In juni komen de eerste schetsen op tafel op basis van de parameters die aan het stadion zijn gesteld. Er is een programma van eisen opgesteld waaraan alle stakeholders – van gemeente tot en met supporters – hun bijdrage hebben geleverd. Keizer: ‘NV Stadion Feyenoord is de opdrachtgever die de bouwer selecteert op basis van een aanbestedingsprocedure.’ In juni 2020 gaat de eerste paal de grond in, in de zomer van 2023 wordt voor de eerste keer afgetrapt.
Vreest Keizer geen vertraging omdat alle aannemers momenteel worstelen met gebrek aan materiaal en vakmensen en daardoor met stijgende kosten? ‘Ik verwacht dat in de zomer van 2020 de gekozen bouwer zijn capaciteit heeft afgestemd op de vraag die er dan is’, aldus Keizer.
De Kuip is nu van NV Stadion Feyenoord. ‘Hij krijgt een tweede leven, waarbij je moet denken aan functies als een in- en outdoor-atletiekbaan, sporthostel, sportcafé, een brouwerij, het Feyenoord Museum en de Feyenoord Sportexperience. Het blijft een gemeentelijk monument.’
Tussen de Kuip en het nieuwe stadion wordt een brede boulevard, de Strip, aangelegd, die de verkeersaders overbrugt en waarlangs horeca en entertainment komen. Er is inmiddels een intentieovereenkomst met Pathé, die de verderop gelegen bioscoop naar de Strip zal verhuizen. Met 1,8 miljoen bezoekers per jaar is deze Pathé de meest bezochte bioscoop van het land. Ook met het achter de Stadionweg gelegen Happy Italy is een intentieovereenkomst gesloten voor samenwerking. Keizer: ‘We zijn constant bezig het programma voor de verdere invulling van de Strip en de omgeving aan te passen.’

WILCO VERHAGEN: Bereikbaarheid en mobiliteit zijn sleutelwoorden voor Stadionpark
Mobiliteit staat centraal in de gebiedsontwikkeling. ‘Een van de bijzondere aspecten in Zuid is dat er vervoersarmoede is, al vele decennia. Het is een van de oorzaken waarom de wijken op Zuid slecht scoren. We willen daarom niet alleen de bereikbaarheid van het gebied verbeteren, maar daarmee ook letterlijk de toegang tot de arbeidsmarkt van de bewoners hier.’
Aan het woord is Wilco Verhagen. Hij is namens de gemeente projectmanager Feyenoord City. ‘Ik houd me onder andere bezig met wat er gebeurt met het aandeel van € 40 mln dat de gemeente in het project Feyenoord City neemt, met de procedures, met alles wat met veiligheid te maken heeft, het opzetten van het consortium van ontwikkelaars en financiers, met het verkopen van de stukken grond, maar zeker ook met de doelstellingen op mobiliteit die de gemeente voor ogen heeft.’
Rotterdam heeft op het punt van mobiliteit een grote opgave. De stad wil binnenstedelijk meer huizen en appartementen realiseren, dus er komen meer mensen te wonen. Tegelijkertijd lopen de bestaande oeververbindingen al vol, zowel bij het autoverkeer als het openbaar vervoer. En op gebiedsniveau moeten de verbindingen binnen het Stadionpark en met de omliggende wijken worden verbeterd.
Feyenoord City ligt hiervoor op een cruciale plek en speelt een belangrijke rol in het verbinden van bijvoorbeeld de woonwijken ten westen van het spoor met de Sportcampus en de rivier. Maar het zorgt ook voor doorlopende, kwalitatief goede routes langs de rivier; passend bij het programma Rivieroevers.
Al deze zaken worden in het masterplan geborgen. ‘De nieuwe verbindingen krijgen daadwerkelijk een plek in de hele gebiedsontwikkeling’, aldus Verhagen.

Mobiliteit ingrijpend aangepakt
Mobiliteit is in de ogen van de gemeente een stiefkind op Zuid. Verhagen: ‘Neem de huidige situatie: naast de Kuip ligt een spoorstation, maar dat doet alleen dienst bij voetbalwedstrijden en andere evenementen. Er zijn beperkte oost–west-verbindingen in Rotterdam-Zuid, zeker voor het openbaar vervoer, en het spoor is een grote barrière. Dat gaat allemaal ingrijpend veranderen. Het evenementenstation wordt in ieder geval opgewaardeerd tot een sprinterstation; mogelijk dat er in de verdere toekomst ook intercitytreinen gaan stoppen. Daarnaast vindt een studie plaats naar een nieuwe oeververbinding over de Maas. Als die in het Stadionpark gaat landen, moet nog bepaald worden waar dat gebeurt.’
Bij het nieuwe stadion komt een overkluizing, waardoor reizigers van de tramlijnen 20 en 25 toegang tot het gebied krijgen, maar ook de bewoners van Parkstad en de Afrikaanderwijk. Ook komt er bij Hillesluis een langzaamverkeersbrug over het spoor, zodat ook hier de barrières met de aangrenzende wijken worden doorbroken. ‘De opzet is om het publiek zomin mogelijk met de auto tot in het gebied te laten komen. Daarvoor worden naast de verbeteringen in het openbaar vervoer ook 5000 fietsparkeerplaatsen gebouwd.’
Maar degenen die hun auto niet kunnen laten staan, treffen straks onder de Strip een grote nieuwe parkeergarage aan of kunnen de parkeerterreinen op afstand gebruiken (met frequent pendelvervoer). Om de bereikbaarheid te verbeteren wordt het bezoekers- en bewonersverkeer uit elkaar gehaald en voetgangers en fietsers zullen veel minder last hebben van het autoverkeer door de nieuwe (ongelijkvloerse) routes in het gebied. Aan beide kanten van het nieuwe stadion worden wandelpromenades aangelegd. Verhagen: ‘Naast de Wilhelminapier is dit de tweede plek op Zuid waar je pal aan de rivier kunt vertoeven. We willen de bewoners hier een nieuwe aantrekkelijke en goed bereikbare verblijfsplek aan de rivier geven.’

Stadionpark in cijfers

Tot 2025 is het volgende programma wenselijk en haalbaar:
- detailhandel, leisure, horeca: circa 35.000 m²;
- stadionontwikkeling: 70.000 m² t.b.v. het nieuwe stadion;
- woningbouw: 1500 woningen in Feyenoord City + 500 woningen op de sportcampus;
- gebouwde sportvoorzieningen plus bijbehorende outdoor-voorzieningen (Sportcampus): 15.000 m²;
- onderwijs: twee nieuwe scholen voor voortgezet onderwijs, een vmbo-school en een mavo–havo–vwo-school. Deze scholen zullen in ieder geval een sportprofiel hebben.
In de periode 2025–2030 kan het aantal woningen worden uitgebreid tot een totaal van minimaal 2500 en 100.000 m² overig programma (leisure, horeca, onderwijs, bedrijvigheid, sportvoorzieningen).

Het nieuwe Stadionpark geeft Rotterdam-Zuid vleugels
Stadionpark is het gebied onder de bocht in de Maas en omvat (met de wijzers van de klok mee) Het Eiland van Brienenoord in de rivier, bedrijvenpark Stadionweg, Sportdorp, Park de Twee Heuvels, de Sportcampus in aanbouw, Feyenoord City en de Veranda aan de waterkant.
In totaal is het een gebied van 250 hectare (100 hectare in projecten), waar sport en recreatie het hoofdthema zijn. De locatie telt zes gebieden, die als één geheel worden ontwikkeld tot een nieuw en levendig stuk stad.
Feyenoord City is de werktitel van de bouw van het nieuwe stadion, de herontwikkeling van De Kuip, en het hele gebied eromheen. Hier komt ruimte om te wonen, te ontspannen en je vrije tijd door te brengen. Feyenoord City is een belangrijke deelontwikkeling binnen Stadionpark. De eerste fase is een private ontwikkeling, die in nauwe samenwerking met de gemeente plaatsvindt.
- De Sportcampus wordt een parkachtig gebied met sportfaciliteiten, een woonwijk voor 500 woningen en een middelbare school. Er komen de modernste faciliteiten voor Feyenoord (voor de profs om te trainen, voor de talenten en de amateurs) en voor diverse breedtesporten.
- Park De Twee Heuvels, dat tot vorig jaar een behoorlijk verwaarloosd gebied was, ondergaat momenteel de eerste fase van een metamorfose tot een volwaardig stadspark.
- Het Eiland van Brienenoord wordt een plek met meer natuur om te ontspannen aan de waterkant, met als unieke kwaliteit het gegeven dat het in de Maas ligt.
- De rivieroevers krijgen een nieuwe impuls als verblijfsgebied voor de hele stad, zeker voor de inwoners van Rotterdam-Zuid.
- Bedrijvenpark Stadionweg wordt uitgebreid en krijgt een flinke opknapbeurt.
Het Stadionpark met alle recreatieve voorzieningen en minimaal 2500 nieuwe woningen vormt zo een belangrijke impuls voor de verdere ontwikkeling van Rotterdam-Zuid. Ondernemers in het gebied kunnen rekenen op verbeteringen in de infrastructuur en de inrichting van de buitenruimte. De gemeente steekt veel geld in de inrichting van het hele gebied en de verbindingen met zowel de omliggende wijken als met de rest van de stad.