CBRE GI introduceert Europees woningfonds

CBRE Global Investors kondigt vandaag de eerste closing aan van het CBRE European Residential Impact Fund (Erif). Vier Europese institutionele investeerders hebben samen € 465 mln toegezegd.

Het fonds belegt in betaalbare huurwoningen voor middeninkomens, met een hoge duurzaamheidsscore en een goede kwaliteit, in 15 Europese steden. De huren voor zittende huurders zullen in principe inflatie-volgend zijn. Hierdoor is het fonds interessant voor institutionele beleggers die zoeken naar een langetermijninvestering met een laag risicoprofiel. Vier Europese institutionele beleggers hebben een startkapitaal van € 465 mln bijeengebracht.

Paul Oremus, fondsmanager van het Europese impact woningfonds: ‘Met dit fonds zullen we een leidende rol gaan spelen in het mobiliseren en faciliteren van institutioneel geld naar maatschappelijk verantwoorde activiteiten met investeringen in betaalbare, duurzame en kwalitatief goede woningen. Tevens willen we met onze investeringen bijdragen aan meer inclusieve steden, terwijl we tegelijkertijd rekening houden met de behoeften van lokale gemeenschappen.’

Erif is een open-end, pan-Europees Luxemburgse SICAV-SIF, die openstaat voor gekwalificeerde beleggers uit EMEA, Noord-Amerika en Azië, met de ambitie om in de komende drie tot vijf jaar uit te groeien tot een omvang van € 3 mrd. Het fonds wil ESG-impact realiseren, waarbij wordt gelet op betaalbaarheid, energie-efficiëntie, de nabijheid van openbaarvervoersknooppunten, voorzieningen en toegang tot groene ruimte.

De eerste closing in het fonds valt samen met enorme tekorten aan betaalbare huurwoningen van goede kwaliteit. Het tekort is vooral acuut in het middensegment, met veel huishoudens die niet in aanmerking komen voor sociale huisvesting, maar desalniettemin moeite hebben de markprijzen te betalen.