Breedveld: ‘Binnen vijf jaar is de taxatiebranche het meest gecontroleerd’

‘Binnen vijf jaar is de taxatiebranche de meest gereguleerde en gecontroleerde dienstverlening in het maatschappelijk verkeer’. Dit zei  voormalig bestuursvoorzitter Loyens Loeff, Hamith Breedveld, als voorzitter Nederlands Register Vastgoedtaxateurs NRVT op een bijeenkomst van PropertyNL over de toekomst van taxatievak.

Hans van der Ploeg (directeur VBO Makelaar) vindt dat een taxateur die een wenswaarde opschrijft, geroyeerd moet worden door de NRVT.

Onder druk van de toezichthouders AFM en DNB en op verzoek van marktpartijen, moet het NRVT zorgen voor professionalisering van de taxatiesector, zodat het publieke belang beter wordt gewaarborgd. Dat gaat volgens Breedveld lukken. Hij denkt dat 1% van de taxateurs – net zoals andere bevolkingsgroepen – niet deugt, waardoor sancties noodzakelijk zijn. De claims tegen de taxateurs zullen toenemen. Breedveld waarschuwde dat veel taxateurs onvoldoende verzekerd zijn. Zelfs na afloop van de taxatiepraktijk moeten taxateurs zich blijven verzekeren.

 Jef Holland (partner Deloitte) vindt dat het nut van een taxatie zwaar overschat wordt. Hij spreekt van een bandbreedte van 30% naar boven en naar beneden. ‘’Die schattingsonzekerheid moet de lezer van het taxatierapport kennen.’

Van der Ploeg vroeg aandacht voor de zogenoemde de voorkeurslijstjes van de banken. Hij vindt het ongewenst dat de grote kantoren een monopolie krijgen, waardoor de onafhankelijk in het geding komt. ‘Dit is nooit de bedoeling geweest’, aldus Van der Ploeg.

Peter Keur, lid van de Raad van Toezicht van de NRVT, riep Van der Ploeg op om met de grote banken deze problematiek aan de orde te stellen .