Bouwinvest investeert stevig in nieuwbouw

Bouwinvest toont zich de afgelopen maanden zeer actief als belegger, vooral in woningen, maar ook in andere investeringscategorieën, zoals hotels en retail.

Het meest recent is de aankoop van 209 loft-appartementen in de nieuwbouwbuurt Little C in de Rotterdamse Coolhaven. De inkt van het contract met ontwikkelaars Era Contour en JP van Eesteren (beiden TBI) is nog maar net droog.

Little C is gemodelleerd naar Greenwich Village in New York, in de jaren 50 de bakermat van de Beat generatie en in later ook van singer-songwriters als Bob Dylan. Maar inmiddels onbetaalbaar voor gewone stervelingen.

Little C bestaat in totaal uit 15 panden in pakhuisstijl met de authentieke en industriële sfeer. Er komt een mix aan lofts, appartementen, studio’s, daktuinen, ontmoetingspleinen, kantoren, werkplekken, horeca, ateliers en kleinschalige winkels. Bouwinvest neemt binnen deze gebiedsontwikkeling de huurwoningen in 3 panden over. Naast de 209 huurappartementen komen er ook 111 koopappartementen in hetzelfde loft-concept. 

Recent sloot de belegger ook een deal af met ontwikkelcombinatie SBB – De Nijs IJburg voor de afname van 70 appartementen in op IJburg in Amsterdam.

Tijdens de Provada tekende Bouwinvest voor nog veel meer woningen, zoals de 52 huurappartementen in het project Zijdebalen. Ook dit was ooit een vrijplaats voor muzikanten en kunstenaars waaronder Kyteman (Colin Benders). Het oude fabriekscomplex in Utrecht maakt nu plaats voor nieuwbouw en de studio’s zijn verhuisd naar het oude pand van Tivoli aan de Oudegracht. Hurks van Van Wijnen ontwikkelen samen 500 woningen in de nieuwe buurt aan de Vecht.

In Hoofddorp zijn het huizen in de Engelse Tudorstijl waar de vastgoedbelegger de hand op wist te leggen, 98 eengezinswoningen en 36 appartementen. Hier is Dura Vermeer de ontwikkelaar van in totaal 600 woningen. En met Van Wanrooij tekende Bouwinvest tijdens de Provada een raamovereenkomst voor minimaal 300 nieuwbouwwoningen verdeeld over 10 projecten, merendeels in Noord-Brabant.

De woningen komen na oplevering terecht in het Bouwinvest Residential Fund. Dat richt zich op vrije sector huurwoningen in het middensegment, vooral in binnensteden in de Randstad en andere woningmarkten. Het woningfonds deed vorig jaar voor € 255 mln aan transacties en heeft een pijplijn ter waarde van € 634 mln. Spectaculaire projecten in de pijplijn zijn het Pontsteiger gebouw aan het IJ, de woontoren Uptown in Rotterdam, en Park Hoog Oostduin in Den Haag, het getransformeerde voormalige Shell hoofdkantoor. Het fonds heeft ruim 15.329 woningen met een waarde van meer dan € 3,5 mrd (stand december 2016). Eind 2015 was dit nog € 2,8 mrd (14.455 woningen).

Verder kocht de aan pensioenfonds BPF Bouw gelieerde investment manager ook nog zorgcomplex Nieuw Mariënpark in Leidschendam van Blauwhoed, winkelcentrum Oosterheem in Zoetermeer van Wereldhave700 m²) en hotel Boot & Co in de Houthavens in Amsterdam. Dit longstay hotel met 82 hotelappartementen (6000 m²) is een ontwikkeling van Vink Bouw, IQNN Vastgoed en City ID Group. Laatstgenoemde is tevens de exploitant.