Bouw- en vastgoedpoot Dura Vermeer presteert slechter in 2023

In 2023 boekte Dura Vermeer een hogere omzet en een vergelijkbare winst vergeleken met 2022. De bouw- en vastgoedactiviteiten bleven achter, met name door omstandigheden op de vastgelopen woningmarkt.

In totaal realiseerde Dura Vermeer in 2023 een omzet van bijna € 1,9 mrd, een stijging van 3,6% ten opzichte van 2022, zo blijkt uit het maandag gepresenteerde jaarverslag. Daarbij is een nettoresultaat gerealiseerd van € 51,4 mln, vergelijkbaar met het resultaat over 2022. De werkvoorraad voor 2024 en verder ligt met bijna €4,3 miljard duidelijk boven die van een jaar eerder.

Bouw- en vastgoed blijft achter 

Bij de Divisie Bouw en Vastgoed daalden zowel de omzet als het resultaat. De omzet nam af van €1,11 mrd in 2022 tot €941 mln in 2023. De werkvoorraad steeg wel, van 1,94 mrd naar 2,14 mrd. De teruglopende omzet- en winstcijfers cijfers in dit segment laten zich volgens het concern  gemakkelijk verklaren. Zowel de woningverkopen als de woningproductie liepen achter op voorgaande jaren. Een van de oorzaken is de gestegen rente, waardoor kopers minder aan een huis konden besteden en beleggers afwachtend waren. Stroperige ruimtelijke ordeningsprocedures en bezwaarprocedures, de gestegen bouw- en grondkosten en het gebrek aan capaciteit bij lokale en regionale overheden beperkten de mogelijkheid om ontwikkelingen te versnellen.

Aansprekende projecten

Toch is gewerkt aan aansprekende projecten, zoals de volledig houten woningen van Hortus Ludi in Nijmegen, de nieuwbouw van De Grote Beer in Rotterdam, het nieuwe regiokantoor van Alliander Westpoort in Amsterdam, het gerenoveerde en verbouwde Paleis van Justitie in Den Bosch en de uitbreiding van Life Science Campus Pivot Park in Oss.

Wachten op nieuw kabinet

De daling van omzet en resultaat bij woningbouw heeft Dura Vermeer kunnen opvangen met andere activiteiten, deels binnen de Divisie Bouw en Vastgoed, maar met name door een groei van de Divisie Infra. De situatie kan (deels) verbeteren als het nieuwe kabinet daadwerkelijk urgente maatregelen gaat nemen om woningbouw mogelijk te maken en de rente stabiel blijft of gaat dalen. Ondanks de tegenvallende woningmarkt is Dura Vermeer blijven investeren in grondposities, zodat het bedrijf voorbereid is op de toekomst.

Vooruitzichten 

Dura Vermeer ziet 2024 met vertrouwen tegemoet. Hoewel de bouwsector naar verwachting voor het eerst sinds geruime tijd zal krimpen, verwacht het bedrijf, met een werkvoorraad van €4,3 mrd voldoende kansen. Ook in de woningmarkt, met name door de iets lagere hypotheekrente, lagere energielasten, een hogere leencapaciteit door gestegen lonen en focus op betaalbare woningen. Daarnaast gaan woningcorporaties meer investeren in nieuwbouw en in de verduurzaming van bestaand bezit.