Beleggers niet happig op woningportefeuille van Canadese Eres

De Canadese vastgoedbelegger Eres krijgt zijn 6900 Nederlandse huurwoningen maar niet als pakket verkocht.

Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van het jaarverslag van Eres (European Residential Reit ) over 2023. Het vastgoedbedrijf zette de woningen juni vorig jaar te koop, maar potentiële kopers boden te weinig of waren niet geïnteresseerd.

De huidige markt is ongunstig voor beleggers, die in 2023 over de gehele linie de hand op de knip hield. Voor Eres betekent het dat zijn portefeuille minder in trek is, wat al heeft geleid tot een afwaardering van de portefeuille met € 209 mln. Eres begon met investeren in Nederland in 2016. 

Hugo de Jonge

De Nederlandse markt is onaantrekkelijker geworden voor woningbeleggers door de regulering van het middenhuursegment en de verhoogde overdrachtsbelasting. De geplance regulering van minister Hugo de Jonge zou kunnen betekenen dat huren van wat nu nog vrijesectorwoningen zijn, worden verlaagd. De overdrachtsbelasting is relatief snel opgelopen en bedraagt nu 10,4%.

Volgens het FD hebben onder meer Rubens Capital Partners, Urban Interest, ZBI en Apollo Global Management op de portefeuille geboden, maar zonder resultaat. Wat Eres nu nog als mogelijkheid rest, is het uitponden van de portefeuille: de woningen gaan dan een voor een.