Eres zet duizenden huurwoningen in de etalage

De grote Canadese beursgenoteerde vastgoedbelegger Eres heeft 6900 Nederlandse huurwoningen te koop gezet. Het bedrijf heeft de opbrengst nodig voor investeringen in zijn thuisland. Daarnaast zijn de Nederlandse kabinetsplannen om de huren verder te reguleren, reden tot verkoop van de grote woningportefeuille.

Dat zegt ceo Mark Kenney van Eres (European Residential Reit) in een vraaggesprek met het FD. ‘De rentesituatie is nu ongunstig, de regulering in Nederland heeft het moeilijker gemaakt voor ons en belastingmaatregelen hebben Nederland ook minder aantrekkelijk gemaakt’, aldus Kenney. ‘We willen ons nu puur gaan richten op de Canadese markt voor nieuwbouwwoningen.’ Hij voegt daar nog aan toe dat ‘het met de huidige hogere rentes 'onmogelijk' is gebleken om geld op te halen op de kapitaalmarkten. De enige manier om geld op te halen is vastgoed verkopen.'

Er gaan niet vaak zoveel woningen tegelijk over de toonbank. De vorige in grootte vergelijkbare deal dateert uit 2019, toen de Zweedse belegger Heimstaden bijna 10.000 woningen kocht van een Britse vastgoedbezitter.

In Nederland verhuurt Eres onder meer wooncomplex De Kameleon in de Amsterdamse Bijlmer en bezit de vastgoedbelegger rijtjeshuizen en appartementen door het hele land, van Limburg tot Drenthe. Het Nederlandse vastgoed werd in het eerste kwartaal van dit jaar getaxeerd op bijna €1,7 mrd, zo blijkt uit de meest recente cijfers. Geinteresseerde kopers hebben zich zover bekend nog niet gemeld.

Laatste nieuws

Evenementen