Amsterdam verkent aankoop parkeergarage CS

Het college van B en W van Amsterdam verkent of het mogelijk is - en onder welke voorwaarden - om de parkeergarage bij Amsterdam Centraal aan te kopen.

Op deze manier kunnen vergunninghouders hun auto in de garage kwijt, waardoor in de omliggende straten ruimte ontstaat. Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer): “Dit is een unieke kans om op zo’n centrale plek in de binnenstad een parkeergarage met meer dan 400 parkeerplaatsen aan te kopen, die ook door parkeervergunninghouders gebruikt kan worden. Dit biedt mogelijkheden om meer ruimte te creëren voor fietsers en voetgangers op straat door parkeerplaatsen voor vergunninghouders te compenseren onder de grond.”

Amsterdam krijgt een nieuwe entree vanaf de centrumzijde van Amsterdam Centraal. Met minder auto’s, meer ruimte voor voetgangers en fietsers en meer water. Het gebied wordt vernieuwd vanaf het stationsgebouw tot Damrak en van Schreierstoren tot de Droogbak. De parkeergarage Amsterdam Centraal ligt midden in dit Entreegebied en zou bij verwerving meegenomen kunnen worden in de herinrichting. Door de herinrichting van het Entreegebied, de Nieuwezijds Voorburgwal, de Paleisstraat en de Raadhuisstraat/Rozengracht verbetert de openbare ruimte en krijgen auto, fiets, voetganger en OV hun logische plek. In sommige gevallen gaan deze maatregelen ten koste van parkeerplaatsen op straat. De mogelijke aankoop van de parkeergarage Amsterdam Centraal biedt uitkomst voor parkeervergunninghouders in dit gebied.