ABN: Vastgoedsector zal in 2019–2020 minder hard groeien

ABN Amro verwacht voor 2019 een groei van 6% voor de vastgoedsector en voor 2020 een groei van 4%.

De ontwikkelingen in de vastgoedsector zijn sterk afhankelijk van de ontwikkelingen in de Nederlandse economie. Een belangrijke graadmeter om de gezondheid van de sector te meten, de waardeontwikkeling van het vastgoed (ten opzichte van de boekwaarde). De verwachting is dat de waarde van het Nederlandse vastgoed (winkels, kantoren, bedrijfsruimten en woningen) in 2019 en 2020 minder hard groeit, net als de Nederlandse economie. Voor 2019 wordt een groei van 6% verwacht en voor 2020 een groei van 4%, schrijft ABN Amro in zijn Sectorprognoses.

De vastgoedsector profiteert op dit moment van de zeer lage rente, waardoor vastgoed een interessant alternatief is om rendement te behalen. De rente zal pas in 2020 structureel omhoog gaan.

Niet alle vastgoedtypen presteren even goed. De groei van het Nederlandse vastgoed wordt met name gedreven door woningen en kantoren. Winkelvastgoed heeft het nog steeds moeilijk, door de vele leegstaande panden die niet meer verhuurbaar zijn.

Knellende arbeidsmarkt
De krapte op de arbeidsmarkt heeft directe gevolgen voor projectontwikkelaars. Hieronder zitten veel bouwers die projecten ontwikkelen die op het laatste moment niet doorgaan of tegen veel hogere kosten moeten worden uitgevoerd. Vastgoedbeleggers voelen de personeelskrapte op een indirecte manier. Nu vanwege de hoge kosten minder wordt gebouwd, ontstaat een suboptimale voorraad gebouwen. Het zijn namelijk vooral nieuwe gebouwen waar veel vraag naar is en die de waarde van het totale vastgoed zouden kunnen verhogen. Bovendien kan transformatie van gebouwen naar een nieuwe bestemming door de personeelskrapte vertraging oplopen. Daarnaast kan de verplichte verduurzaming van kantoren hierdoor niet uitgevoerd worden. Dit heeft een negatieve invloed op de waarde van vastgoed, want kantoren met een energielabel D of lager mogen vanaf 2023 niet meer verhuurd worden. Vastgoedbeleggers gaat dit op termijn in hun portefeuille voelen.