Voorzitter KLB: markt heeft baat bij breder gebruik keurmerk

De nieuwe voorzitter van het KLB Koos Karssen hoopt dat meer opdrachtgevers het keurmerk verplicht stellen. Hij overlegt hierover met gemeenten en de VNG.

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 20 december 2019

De voormalige burgemeester van Maassluis Koos Karssen heeft in juni 2019 de voorzittershamer van de stichting Keurmerk Leegstandbeheer (KLB) overgenomen van Hamit Karakus. Hij was al 2 jaar bestuurslid voor hij gevraagd werd de positie van de vertrekkende voorzitter in te nemen. PropertyNL sprak met Karssen over de noodzaak van het KLB en hoe belangrijk het is dat opdrachtgevers als Rijk, gemeenten, corporaties en beleggers een keurmerk voor leegstandbeheer verplicht stellen.
‘We hebben een slag gemaakt doordat de Rijksvastgoedbedrijf nu bij aanbestedingen als voorwaarde stelt dat leegstandbeheerders voldoen aan de voorwaarden die KLB stelt. Ook de gemeente Rotterdam en Utrecht zitten op die lijn, en de verwachting is dat de andere grote steden snel zullen volgen.’ Het KLB, met Gerlof Roubos als directeur, is in overleg met nog meer gemeenten en ook met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) lopen er gesprekken.

Volgens Karssen is het keurmerk niet alleen belangrijk voor opdrachtgevers – zodat ze weten met wie ze in zee gaan – maar dient het ook om de rechten van de bewoners en gebruikers te beschermen. De tijdelijke bewoners van leegstaand vastgoed vallen doorgaans niet onder het huurrecht, omdat meestal sprake is van bruikleenovereenkomsten. ‘De markt heeft baat bij een breder gebruik van het KLB-keurmerk en om dat te bereiken moeten we beginnen bij de opdrachtgevers; hen moeten we overtuigen van de meerwaarde. Zij hebben er belang bij dat hun panden op verantwoorde en veilige wijze worden beheerd en beschermd tegen kraak en vandalisme. En dat er geen sprake is van huur, waardoor de gewenste flexibiliteit behouden blijft.’

Vraag blijft groot
Hoewel de leegstand op de kantorenmarkt door transformaties en het aantrekken van de economie de afgelopen jaren is gedaald, blijft de vraag naar leegstandbeheer groot. Dat komt mede doordat er steeds meer maatschappelijk vastgoed leeg komt te staan. Volgens het CBS bedraagt de administratieve kantorenleegstand anno 2018 7%, Cushman & Wakefield houdt de werkelijke leegstand op 11,6%. Recente cijfers over maatschappelijk vastgoed zijn moeilijk te vinden. In 2014 berekende het CBS dat 14 van de 100 gebouwen met een maatschappelijke functie leegstaan. ‘In Nederland zijn veel in onbruik geraakte verzorgings- en verpleeghuizen, ziekenhuizen, kerken en scholen die wachten op sloop of herbestemming’, zegt Karssen. ‘Tegelijkertijd wordt de druk op de woningmarkt steeds groter, waardoor ook vanuit die kant de vraag naar tijdelijke bewoning toeneemt. Voor de bij het KLB aangesloten bedrijven is er dus genoeg werk aan de winkel.’

Karssen is ook voorzitter van de Stichting Normering Flexwonen, het keurmerk voor de huisvesting van arbeidsmigranten dat vijf jaar geleden het licht zag. Dit is een heel andere wereld, omdat het hier primair gaat om het creëren van kwalitatief hoogwaardige woonruimte voor arbeidsmigranten, terwijl leegstandbeheer als doel heeft het vastgoed te beschermen. De bewoning wordt daarbij als middel ingezet. Hij ziet echter ook overeenkomsten, zoals het bestaan van een klachtenregeling en de systematiek van accreditatie en controle.

Sinds de oprichting van het Keurmerk Leegstandbeheer in 2010 is het aantal aangesloten bedrijven redelijk constant gebleven. Op dit moment kunnen 17 leegstandbeheerder het KLB-certificaat voeren, vorig jaren waren dat er nog 20. De professionalisering en onafhankelijke positie van het keurmerk zijn verder versterkt door het proces te laten uitvoeren door de afhankelijke organisatie SKW Certificatie uit Geldermalsen. Die beoordeelt de aanvragen en voert controles uit op de aangesloten bedrijven.
De Raad voor Accreditatie heeft eerder dit jaar het Keurmerk Leegstand Beheer beoordeeld en heeft op basis hiervan besloten om de normenset en de systematiek van beoordelen van KLB te accrediteren. Dat betekent dat de normenset van KLB en de controle op deze normenset door SKW Certificatie professioneel, onafhankelijk en gedegen zijn.

Op één lijn
Een andere missie van Karssen is om de stichting KLB en de branchevereniging Vereniging Leegstandbeheerders Nederland (VLBN) meer op één lijn te krijgen. De brancheorganisatie werd in 2009 opgericht en telt nu 11 leden. Voorzitter is Ton Ruhe, Jeroen van de Coolwijk (directeur-eigenaar van De Vastgoedbeschermer) is penningmeester en Jeroen van der Poel (managing director VPS Nederland) secretaris. Het lidmaatschap van de branchevereniging versterkt de positie van de aangesloten bedrijven in de dialoog met alle betrokken partijen, overheid, politiek, woonbedrijven, vastgoedeigenaren en -investeerders, KLB, pers en gebruikers.

Karssen: ‘De discussie tussen het KLB en de VLBN speelt al veel langer, die gaat over de verschillende rollen en onpartijdigheid van het keurmerk. KLB moet ook openstaan voor niet-VLBN-leden. Tegelijkertijd zou het goed zijn als de vereniging zijn basis verder verbreedt.’
In februari werd een vernieuwde brancheorganisatie opgericht. Voor die tijd kende de VLBN maar 6 leden, dus in die zin is er al sprake van een verbreding. Op een markt met zeker tientallen actieve spelers is dit echter nog een beperkt aantal. Toch dekt de VLBN zeker meer dan de helft van de markt, omdat vooral de grote ondernemingen lid zijn. Het KLB heeft een nog grotere dekking.

13 jaar burgemeester en 16 jaar wethouder
Koos Karssen (1944) is van begin 2003 tot november 2015 burgemeester geweest van Maassluis, een stad met 33.000 inwoners gelegen aan het Scheur in de regio Rotterdam. Het laatste jaar was hij officieel waarnemend burgemeester omdat hij 70 was geworden, wettelijk de maximale leeftijd voor burgemeesters in Nederland. Na zijn pensionering is hij nog anderhalve maand opgetreden als waarnemend burgemeester in Waddinxveen, als tijdelijke vervanging van de zieke Bert Cremers.

Voor zijn komst naar Maassluis was de CDA-politicus 16 jaar lang wethouder en locoburgemeester in Bodegraven, na er eerst nog gemeenteraadslid te zijn geweest. In Bodegraven liggen ook zijn roots; hij heeft er van 1965 tot 2001 leiding gegeven aan het familiebedrijf W. Karssen & Zoon, een uitgever en groothandel in kantoor- en schoolbenodigdheden. In 2012 werd de afdeling kantoorartikelen voor de zakelijke markt verkocht aan de Haagse boekhandel Paagman.
Naast zijn huidige rol als voorzitter van het Keurmerk Leegstandbeheer is Karssen ook nog voorzitter van de Stichting Normering Flexwonen, de Midden-Delfland Vereniging, de Stichting Maritiem en Erfgoed Rotterdam en de cliëntenraad van het Rotterdamse ziekenhuis Franciscus Gasthuis.