Nederland biedt Europees Medicijnagentschap ruimte op de Zuidas

Het Rijksvastgoedbedrijf biedt het Europees Medicijnagentschap (EMA) een gloednieuw kantoorgebouw aan op de Amsterdam Zuidas.

Het zogeheten Vivaldi-gebouw moet pal naast het kantoor van EY verrijzen. Ten noorden van de Domenico Scarlattilaan in Zuidas-deelgebied Vivaldi heeft Amsterdam twee kavels beschikbaar waar maximaal 50.000 m2 aan kantoren kan worden gebouwd.
Minister Schippers heeft dinsdag in Brussel het Nederlandse aanbod voor de vestiging van EMA overhandigd. Nederland biedt volgens haar met dit aanbod een goede waarborg voor de bedrijfscontinuïteit. Het Vivalidi-gebouw is een complete turnkey-accommodatie. Het hoofdkantoor kan geheel volgens de specifieke eisen van EMA worden ontworpen. EMA verlangt onder meer hoogwaardige kantoorruimtes, een conferentiecentrum, de hoogste duurzaamheidsprestatie en een perfect beveiligde omgeving.

Het door Fokke van Dijk, architect van het Rijksvastgoedbedrijf, ontworpen Vivaldi-gebouw heeft 19 verdiepingen. De bruto vloeroppervlakte van het kantoorgebouw bedraagt ruim 38.000 m2. Verder is er parkeerplaats voor 750 fietsen en 104 auto’s. Het gebouw biedt 1.350 werkplekken, een congrescentrum en een restaurant met 500 zitplaatsen. Het gebouw zal vrijwel energieneutraal zijn. Het Rijksvastgoedbedrijf verzorgt het gebouwonderhoud. Bij een huurperiode van twintig jaar bedraagt de huurprijs € 300 tot € 320 per m2.

Als EMA aan Amsterdam wordt toegewezen en op deze locatie landt, zal de organisatie het reguliere erfpachttarief betalen. 

Met dit voorstel lost Nederland de toezegging in, dat EMA een toplocatie kan krijgen binnen vijftien minuten afstand van Schiphol, inclusief goede voorzieningen voor de stafmedewerkers en de tienduizenden jaarlijkse bezoekers.

EMA is verantwoordelijk voor de toelating van nieuwe geneesmiddelen op de Europese markt. Bij EMA werken ongeveer negenhonderd medewerkers, die afkomstig zijn uit alle EU-lidstaten. Nu nog is EMA gevestigd aan Canary Wharf in Londen. Door de Brexit moet op korte termijn een besluit worden genomen over een verhuizing.

Amsterdam is niet de enige kandidaat. Door 20 landen zijn steden voor de EMA naar voren geschoven. Volgens onbevestigde berichten zou Frankrijk zelfs de eis dat het Europees Parlement ook in Straatsburg moeten vergaderen, willen laten vallen als de EMA naar de stad komt.