BPD en ERA ontwikkelen 150 woningen met voorzieningen in Sloterdijk

BPD en ERA Contour hebben de tender voor een gebiedsontwikkeling in Sloterdijk-Centrum gewonnen. Ze realiseren hier 150 woningen en 1000 m² aan voorzieningen.

Op 22 november 2018 heeft de gemeente Amsterdam de tender voor Sloterdijk-Centrum (Kavel O, blok 6, 8 en 9a) voorlopig gegund aan de combinatie TBI-onderneming ERA Contour en BPD (Bouwfonds Property Development).
In het door De Zwarte Hond ontworpen plan staan ontmoeting en levendigheid centraal. In totaal komen er circa 150 woningen en ruim 1000 m² aan voorzieningen, verdeeld over de drie gebouwen. Tot de voorzieningen behoren ook horeca en cultuur. Onder de gebouwen komt een kelder met bergingen en ruimte voor 30 deelauto's.

De gebouwen worden zodanig ontworpen dat ze uitnodigen – waar ook in het gebouw – tot ontmoeting. Met de maximale beoordeling van de jury voor de aanpak van het mede-opdrachtgeverschap en de hoogste score voor architectuur voor het blok, komt er volgens de ontwikkelaars niet alleen een mooi plan, maar bepalen de mede-opdrachtgevers, bestaande uit toekomstige bewoners, vanaf het eerste moment hoe zij gaan wonen.

Mede-opdrachtgevers
De vormgeving en invulling van twee van de drie blokken zijn in mede-opdrachtgeverschap met deze toekomstige bewoners tot stand gekomen. Inspiratiesessies, workshops en projectbezoeken hebben een hechte groep gevormd waarmee veel werk verzet is. BPD en ERA Contour richtten hiervoor het label MO*town op, dat staat voor saamhorigheid en energie. 
Met oog voor de planeet

Passend binnen de ambitie van de gemeente Amsterdam om van het grotere gebied rondom Sloterdijk, genaamd Haven-Stad, een duurzame, toekomstbestendige stadswijk te maken, wordt in dit plan gebruik gemaakt van hergebruikte en gerecyclede materialen. Bovendien wordt er ontworpen met aandacht voor biodiversiteit en ecologie. Groen en water zijn een integraal onderdeel van het plan.

Deze ontwikkeling is een samenwerking tussen BPD (Bouwfonds Property Development) en ERA Contour en de mede-opdrachtgevers, en tot stand gekomen met De Zwarte Hond. Daarnaast werkten mee aan het plan: SGS Search, OFME, Van der Tol, Hollands Groen, Buurauto, Buro Bouwfysica, Bouwmans, Actiflow, Floor Ziegler en Studio Valkenier.