Van de hoofdredacteur: Minister van Wonen staat klaar

Waarom stond Prinsjesdag in het teken van het verwerken van ‘politieke pijn’ of ‘herbronnen’ in plaats van het inlopen van het woningtekort?

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2021

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL

‘In gelul kun je niet wonen’, constateerde PvdA-politicus Jan Schaefer. Zijn woorden zijn 27 jaar na zijn overlijden actueler dan ooit.

In plaats van mee te mauwen in deze editie een selectie van alternatieven: mensen die los van hun politieke achtergrond de visie hebben en in staat zijn om de woningmarkt vlot te trekken.

Ook in deze editie een team onder leiding van oud McKinsey-baas Huibregtsen, die zich buigt over de leiderschapscrisis. Hij speelt de bal terug naar alle critici aan de zijlijn: geef ruimte aan visionairs. Afrekenpolitiek heeft korte metten gemaakt met visionairs. De wethouders van de grote steden lopen liever mee in een demonstratie dan dat zij verantwoordelijkheid nemen. Ministers en politici tonen liever emoties dan visies. Niet alleen in de politiek, maar ook in het bedrijfsleven is het volgens Huibregtsen droevig gesteld met de visionairs. (Gepensioneerde) uitzonderingen zijn Polman van Unilever en Sijbesma van DSM.

President Visser van de Algemene Rekenkamer verwees een dezer dagen naar Mandela: ‘Action without vision is only passing time, vision without action is merely day dreaming, but vision with action can change the world.’ U kunt de namen zelf invullen: Rutte en visie? Kaag en actie?

Visie en actie komen in het vastgoed daarentegen wel voor. Neem in deze editie Eijk de Mol van Otterloo, die de visie heeft om een gebied ter grootte van de grachtengordel in Amsterdam te transformeren – een gebied waar hij eerst nog niet dood gevonden wilde worden. Dankzij zijn actie – en hulp van zijn oom – is Houthavens uitgegroeid tot een centrum van creatieve bedrijven, horeca en cultuur. Oom heeft weliswaar Nederland gepasseerd met een gift van € 300 mln aan schilderijen, zijn ‘gift’ van de Houthavens aan Amsterdam is een veelvoud waard.

Het is slechts één voorbeeld van visie en actie in deze editie. Het kostte dan ook weinig moeite om 16 dames en heren van totaal verschillende (politieke) kleur te selecteren, met de visie en de daadkracht om als nieuwe minister van Wonen op te treden. Nu nog de visie en actie om een van hen ook daadwerkelijk in stelling te brengen.