PropertyNL Top Vastgoedjuristen 2015: de kantoren op een rij

PropertyNL zette de juristen met een vastgoedafdeling op een rijtje. [link="PropertyNL Top Vastgoedjuristen 2015"]http://www.propertynl.com/index-newsletter/top-juristen-internationale-kantoren-afwezig-in-vastgoed/[/link]: uit hoeveel juristen bestaat de vastgoedafdeling en welke grote transacties en projecten hebben ze het afgelopen jaar begeleid? [i]Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, september 2015 Teksten Gabriëlle Klaver en Ronald de Blauw Research Petra Kooijman en Emily Nijboer[/i]

PropertyNL zette de juristen met een vastgoedafdeling op een rijtje. PropertyNL Top Vastgoedjuristen 2015: uit hoeveel juristen bestaat de vastgoedafdeling en welke grote transacties en projecten hebben ze het afgelopen jaar begeleid?

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, september 2015
Teksten Gabriëlle Klaver en Ronald de Blauw
Research Petra Kooijman en Emily Nijboer


Zie ook Rondetafelgesprek juristen

AKD
Aantal vastgoedjuristen 2014: 74
Aantal vestigingen: 5
Hoofd vastgoedsectie: Marc Wintgens
AKD is het afgelopen jaar sterk gegroeid door de overname van vastgoednotaris Taco de Lange en zijn gehele team van Lexence én door de overname van transactieadvocaat Julian Versmissen van Stijl Advocaten. Afgelopen jaar zag AKD een sterke groei op het gebied van transacties en het kantoor verwacht dat dit in 2015 en 2016 verder zal doorzetten. In 2015 verwacht AKD haar expertise op het gebied van PPS en project- en gebiedsontwikkeling verder uit te breiden. Het kantoor is betrokken bij een aantal vernieuwende constructies op dit gebied, zoals de transformatie-PPS en parkeer-PPS. Verder ontwikkelt AKD in samenwerking met derden producten als de governance code ‘Veiligheid in de bouw’.

Allen & Overy
Aantal vastgoedjuristen 2014: 25
Aantal vestigingen: 44
Hoofd vastgoedsectie: Henry van Green
Het internationale kantoor heeft 1 vestiging in Nederland. Allen & Overy adviseert cliënten als (inter)nationale (beursgenoteerde) ondernemingen, private equity-huizen, financiële instellingen, institutionele beleggers, ziekenhuizen, grote overheidsinstanties en asset managers op het gebied van corporate transacties, financieringen & kapitaalmarkten, governance & toezicht en geschillen. Trots is het kantoor bijvoorbeeld op de deal tussen Klépierre en Corio: de fiscalisten hadden een grote rol in het samenvoegen van de fiscale beleggingsinstelling Corio met het onder bijzonder fiscaal regime vallende Klépierre. Fiscaliteit speelde ook een grote rol bij het instappen van de buitenlandse beleggers in Vesteda. Bij deze deal was echter ook het snel inzicht krijgen in de regels van het financieel toezicht belangrijk.

BarentsKrans
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Jesse Zijlma
Aantal vastgoedjuristen: 14
BarentsKrans heeft een brede vastgoedpraktijk. Het team van advocaten en notarissen werkt met name voor (institutionele) beleggers in en investment managers van vastgoed, woningcorporaties en projectontwikkelaars. Het kantoor heeft bijzondere expertise op het gebied van zorgvastgoed, duurzame energie, benzinestations en erfpachtlease.
BarentsKrans speelde recent als advocaat van IEF Capital een belangrijke rol bij de redding van V&D. Ook andere retailpartijen staat het kantoor bij met advies over onder meer omzethuren, doorstarts en het voorkomen van faillissementen.
Verdere ontwikkelingen in de vastgoedmarkt die BarentsKrans signaleert zijn het aangaan van ESCO-overeenkomsten, waarbij de energievoorziening van gebouwen wordt uitbesteed aan gespecialiseerde ondernemingen. Daarnaast adviseert BarentsKrans woningcorporaties momenteel veelvuldig over de herziening van de Woningwet en de juridische vraagstukken en mogelijkheden die daarbij komen kijken. Overigens is het overduidelijk dat de vastgoedmarkt in zijn geheel aantrekt; voor cliënten als Amvest, Aegon, Reshape Properties en IEF Capital neemt het aantal door BarentsKrans te begeleiden aan- en verkooptransacties toe.

Boekel
Aantal vastgoedjuristen 2014: 40
Aantal vestigingen: 2
Hoofd vastgoedsectie: Wendela Raas
Bestuursrechtspecialist Anne-Marie Klijn stapte dit jaar over van Boekel naar NautaDutilh. Sinds 1 april 2015 is de naam veranderd van Boekel De Nerée in Boekel en is er gekozen voor een sterke focus op corporate en real estate. Dit jaar is de reorganisatie afgerond waarbij de organisatievorm, de beloningsstructuur, het businessmodel en de positionering op de schop zijn gegaan. Boekel heeft nu een hybride versie van het maatschapmodel. Het advocatenkantoor wordt sinds het voorjaar geleid door een ceo, niet meer door een partner. Hiertoe wordt iemand (geen advocaat of notaris) in het bestuur benoemd met focus op de bedrijfsvoering. Boekel is de vaste adviseur van partijen als Unibail-Rodamco, Wereldhave, ASR, CBRE GI en Ahold voor vastgoedgerelateerde juridische werkzaamheden.

Boot Advocaten
Aantal vastgoedjuristen 2014: 7
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Alexandra Jurgens-Boot
Al sinds de oprichting in 2002 is Boot Advocaten gespecialiseerd in vastgoed en aanbestedingsrecht. Naast advies bij en structurering van vastgoedfondsen, was Boot in 2014 ook adviseur bij vele andere juridische vastgoedvraagstukken. Het kantoor is met name gespecialiseerd in het structureren en contracteren van vastgoedprojecten (zowel project- als gebiedsontwikkeling) en bouwrecht. Nadrukkelijk ligt bij Boot ook de focus op duurzaamheid. Het kantoor heeft de activiteiten hiervoor verder uitgebreid met juridische en strategische advisering op het gebied van zogenaamde Blue Buildings: het introduceren van nieuwe verdienmodellen. Naast Breeam is in de VS en Azië inmiddels een nieuwe standaard ontwikkeld voor gebouwen, de Well Building Standard. Boot Advocaten adviseert over het toepassen van deze nieuwe standaard voor beleggers, eigenaren en eindgebruikers binnen de Europese markt.

Bricks Advocaten
Aantal vastgoedjuristen 2014: 5
Aantal vestigingen: 1
Hoofd vastgoedsectie: Anneloes de Fouw
Bricks Advocaten heeft zich gericht op een niche binnen de niche. Binnen het vastgoed is het kantoor gespecialiseerd in huurrecht. Cliënten zijn winkelketens, institutionele beleggers, makelaars en overheden. Veel werk komt er vanuit de retailers: de huurcontracten voor winkelvastgoed zijn sterk in beweging. Verhuurders richten zich meer op eindige contracten en uitsluiting van huurprijsaanpassing of markthuurprijsaanpassing in plaats van huurprijsaanpassing op grond van artikel 7:303 BW. Vanaf dit jaar zet Bricks echter in op uitbreiding van de dienstverlening naar transformatie van kantoren naar woningen (Leegstandwet) en woon–zorgcontracten.

Buren
Aantal vastgoedjuristen 2014: 13
Aantal vestigingen: 3
Hoofd vastgoedsectie: Gerbrand Schrickx
Met de toetreding van Jonathan Gal als partner heeft Buren haar vastgoedpraktijk in 2015 verder verstevigd. De vastgoedsectie van Buren bestaat nu uit 14 advocaten, (kandidaat)notarissen en fiscalisten. Het kantoor werkt hoofdzakelijk voor grote en middelgrote (inter)nationale ondernemingen. De vastgoedsectie, onder leiding van Gerbrand Schrickx, werkt onder meer voor banken, projectontwikkelaars, aannemers en eindgebruikers. Buren heeft twee vestigingen in Nederland (Den Haag en Amsterdam) en één in Luxemburg.

Clifford Chance
Aantal vastgoedjuristen 2014: 25
Aantal vestigingen: 36
Hoofd vastgoedsectie: Jaap Koster
Het advocatenkantoor richt zich vooral op grote vastgoedtransacties, financieringen en herstructureringen, het structureren van vastgoedfondsen en op de ontwikkeling, financiering en investering in infrastructuur. Cliënten zijn met name vastgoedfondsen, financiers, projectontwikkelaars, institutionele beleggers en huurders. Het kantoor is betrokken bij diverse grote herstructureringen. Ook zien de advocaten veel nieuwe transacties en financieringen binnenkomen, vooral pan-Europese por