400 mln voor projectsteun stilgevallen woningbouw

DEN HAAG - Van het crisispakket voor de woningmarkt dat het kabinet eind maart presenteerde is € 400 mln beschikbaar voor concrete projectsteun aan stilgevallen of nog net niet begonnen woningbouwprojecten. Dat heeft Minister Van der Laan (PvdA) van Wonen, wijken en integratie gisteren gezegd tijdens het jaarlijkse congres van de Neprom. De komende twee jaar wordt € 700 mln vrijgemaakt voor het op gang houden van de bouw, het behoud van banen in die sector en energiebesparing in woningen.

DEN HAAG - Van het crisispakket voor de woningmarkt dat het kabinet eind maart presenteerde is € 400 mln beschikbaar voor concrete projectsteun aan stilgevallen of nog net niet begonnen woningbouwprojecten. Dat heeft Minister Van der Laan (PvdA) van Wonen, wijken en integratie gisteren gezegd tijdens het jaarlijkse congres van de Neprom. De komende twee jaar wordt
€ 700 mln vrijgemaakt voor het op gang houden van de bouw, het behoud van banen in die sector en energiebesparing in woningen.


De minister wil daarnaast de lasten verlichten van huiseigenaren die buiten hun schuld door de economische recessie in problemen zijn geraakt. Huizenverkopers die niet van hun pand afkomen, moeten van de bank toestemming krijgen hun woning tijdelijk te verhuren, om het snel toenemende probleem van de dubbele woonlasten en leegstand te bestrijden. Dit blijkt uit een concept van zijn voorstellen aan het kabinet waar RTL Nieuws woensdag de hand op wist te leggen. Vandaag beslist het kabinet over een pakket crisismaatregelen voor de woningbouwmarkt.
In de voorliggende plannen stimuleert het kabinet de komende jaren de bouw van 10.000 extra woningen. Gemeenten zouden de grondprijzen moeten bevriezen of zelfs verlagen. Ook komen er extra subsidies voor energiebesparende ingrepen in en om het huis. Tot de voorstellen behoort verder de renovatie van monumenten in samenwerking met het ministerie van OCW. Gemeenten kunnen projecten voordragen die vanwege maatwerk voor een subsidie in aanmerking komen. Vooral bouwactiviteiten die passen binnen het kabinetsstreven naar duurzaamheid zouden met voorrang worden uitgevoerd, aldus De Volkskrant.