Van de hoofdredacteur: Aangeschoten wild in het vastgoed

Gevaccineerd de lente in, Nederland gaat weer aan de slag.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 5, 28 mei 2021

Veel mensen zullen dan denken aan werk in steden die we met topografie op school geleerd hebben, zoals Middelburg, Vlissingen en Veendam. Uit het bigdata-onderzoek van PropertyNL naar de beste vestigingsplaatsen blijkt echter dat we eerder moeten denken aan Haarlemmermeer, Lansingerland en Westland. Geen Randstad, ‘rompertje’ of andere grove aanpak: uit het onderzoek komen 100 vestigingsplaatsen naar voren die er toe doen. Amsterdam staat op afstand op de eerste plaats, maar ook steden als Eindhoven en Amersfoort staan in de Top-10. Beleggers, ontwikkelaars en financiers denken vaak dat Nederland na Zwolle ophoudt, maar het onderzoek leert dat zij buiten banenmotor Groningen hebben gerekend.

In deze editie vertellen wethouders hoe ze magneten voor werkgelegenheid maken en laat de Vereniging Nederlandse Gemeenten zien hoe jaarlijks 400 internationale bedrijven naar Nederland komen. Dat geeft hoop voor herstel van de kantoren- en bedrijfsruimtemarkt.

Logistiek draait al op volle toeren. In deze editie het verhaal van Rémon Vos, de Groningse drop-out die een bedrijf opzette dat inmiddels miljarden waard is.

Op de inmiddels weer opengestelde terrassen zal de discussie echter niet over werklocaties gaan, maar over de woningmarkt. De kabinetsformatie draaide tot nu toe meer om de burn-out van een der Kamerleden, dan om het weer gezond maken van de woningmarkt. De stigmatisering is compleet met een kabinetsformateur van de partij van de Bernhard-belasting. Omdat de politiek geen kapitaal, bouwcapaciteit en bouwlocaties mobiliseert, is de Haagse hobby het reguleren van de schaarste. Stigmatiseer Bernhard en de private beleggers net zo lang tot ze ergens anders in investeren, en als er ondanks alles toch een woning op de markt komt, maak er dan een verpleegkundigen-woning van. Je tekent je politieke doodvonnis als je een vermoeide IC-verpleegkundige een woning misgunt of het opneemt voor een over het paard getilde prins.

Ondertussen stegen de huizenprijzen in april op jaarbasis met 11,5%, de grootste stijging in 20 jaar. Dit prijzencircus genereert krokodillentranen over makelaars. Woningzoekenden verwijten makelaars dat hun biedingen tevergeefs zijn. Ze vergeten echter dat makelaars de markt niet maken, maar aan de overspannen markt zijn overgeleverd. In zijn column neemt Tom Berkhout het op voor de makelaar. Dat is bijzonder, omdat Berkhout doorgaans zeer kritisch is over de rol van de makelaardij – of het nu gaat over het niet melden van ongebruikelijke transacties of het monopoliseren van informatie. Makelaars, particuliere woningbeleggers en een prins – het maakt van deze editie een magazine met aangeschoten wild.

Wabe van Enk is hoofdredacteur van PropertyNL