Van Nelle Fabriek op zoek naar nieuwe investeerders

De CV die eigenaar is van het rijksmonument Van Nelle Fabriek wordt ontbonden. Daartoe hebben de participanten vorige week besloten.

De CV die eigenaar is van het rijksmonument Van Nelle Fabriek wordt ontbonden. Daartoe hebben de participanten vorige week besloten.

De reden om op zoek te gaan naar nieuwe investeerders is dat de voormalige tabaks- en koffiefabriek in Rotterdam toe is aan een nieuwe renovatie. Volgens asset manager Roger Meertens is er geen acuut liquiditeitsprobleem, maar de middelen voor grote investeringen ontbreken.
De komende tijd zal onderzocht worden welke eigendomsstructuur de beste mogelijkheden biedt. Het is mogelijk dat opnieuw een CV wordt opgericht, maar dan met minder aandeelhouders. Op dit moment telt de CV Van Nelle Ontwerpfabriek, die na de restauratie en herbestemming in 2000 werd opgericht, zo'n 400 participanten. Een aantal van hen is inmiddels overleden.
Ook is verkoop aan één partij mogelijk, maar Meertens acht dat minder waarschijnlijk, gezien de prijzen die betaald worden in de kantorenmarkt. 'Bij verkoop kijken de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeente Rotterdam ook kritisch mee. Het feit dat het hier om een Unesco monument gaat, maakt de zaak nog gecompliceerder.'

De CV is in overleg met de financier Aaeral Bank, die een brief heeft gestuurd waarin om een storting wordt gevraagd voor de korte termijn en een investering voor planmatig onderhoud. Volgens Meertens heeft de bank 'een marsroute uitgestippeld'. Hij verwacht niet dat het tot een gedwongen verkoop zal komen, omdat dit voor alle partijen, zowel bank als de eigenaren, het ongunstigst is.
Hij stelt nu een herstructureringsplan op dat aan de participanten zal worden voorgelegd. Daarbij wordt ook onderzocht of de doelgroep moet worden verbreed.

Van Nelle Fabriek biedt ruim 60.000 m² aan kantoor- en atelierruimte en biedt vooral onderdak aan creatieve bedrijven. Er zijn 85 verschillende verhuurders. Eind 2014 was bijna 70% verhuurd, dat percentage ligt inmiddels wat hoger. De laatste twee maanden is 2000 m² verhuurd, onder andere aan de Stichting Jarige Job. Die huurt ruim 1200 m². Een aantal andere huurder heeft weer opgezegd.
Vorig jaar werd het door Van der Vlugt en Wiebenga ontworpen complex op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst.