DEAL Focus: RBS: tientallen miljoenen verlies op Goleon-portefeuille

Financier Royal Bank of Scotland (RBS) schrijft vele tientallen miljoenen af op de zogenoemde Goleon-portefeuille, een pakket van 12 gebouwen in Nederland en Duitsland dat in 2007 op het hoogtepunt van de markt werd gekocht door Israëlische beleggers.

Financier Royal Bank of Scotland (RBS) schrijft vele tientallen miljoenen af op de zogenoemde Goleon-portefeuille, een pakket van 12 gebouwen in Nederland en Duitsland dat in 2007 op het hoogtepunt van de markt werd gekocht door Israëlische beleggers.

De Goleon-portefeuille is sinds eind 2011 in faillissement. De curator is DLA Piper. Het beste object uit de Nederlandse portefeuille, de Wilhelminatoren in Rotterdam, werd onlangs voor naar verluidt € 28,5 mln verkocht aan PPF, het conglomeraat van een van de meest vermogende Tsjechische ondernemers, Petr Kellner. Het vastgoedbedrijf van PPF maakt momenteel naam in Nederland met aankopen op het dieptepunt van de markt.
PPF betaalt voor de Wilhelminatoren een prijs die vergeleken met 2008 bijna is gehalveerd. Het ruim 16.000 m² grote kantoorgebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam – pal naast de Maastoren, het hoogste gebouw van de Benelux – stond in 2008 nog op de balans van toenmalige Israëlische eigenaren (een joint venture van Electra en Durango) voor ruim € 57 mln, zo staat in het eerste faillissementsverslag. De curator heeft Savills ingeschakeld voor beheer, verhuur en verkoop van het Nederlandse deel van de Goleon-portefeuille. In Duitsland heeft Bilfinger die taak.
Electra is onderdeel van het Israëlische Elco (met de bekende Israëlische ondernemer Georg Salkind als 70% aandeelhouder), en is nog steeds actief met vastgoed in Europa. Volgens het jaarverslag had de onderneming in 2012 28 objecten in bezit in Duitsland, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en de Benelux.
In de markt is vernomen dat curator Jasper Berkenbosch van DLA Piper inmiddels verder is gevorderd met de verkoop van de overige Nederlandse objecten in het Goleon-faillissement. De curator is al maanden bezig de panden Entrada 400, Entrada 600 in Amsterdam en twee gebouwen aan de Beechavenue (25–43 en 333–349) in Schiphol-Rijk te verkopen aan een particuliere belegger. Naar verluidt zou inmiddels overeenstemming zijn bereikt over een prijs van € 8,5 mln. Het proces ging moeizaam, omdat de particuliere belegger moeite had de financiering rond te krijgen. Deze gebouwen zaten in de vennootschap Vurta. Deze stond in 2008 nog voor liefst € 47,2 mln in boeken, waarna in de jaren daarna overigens pijlsnel vele miljoenen werden afgeboekt.
In de Nederlandse boedel zit ook nog een pand in Den Haag, Regulusweg 11, in de vennootschap Hyphen. De Israëliërs betaalden op het hoogtepunt van de markt, in 2007, de hoofdprijs, en Hyphen stond in 2008 voor maar liefst € 29,8 mln in de boeken. De vooruitzichten voor de opbrengsten van dit pand zijn bepaald niet gunstig: particuliere belegger Jovi Investments kocht in 2012 het aanpalende en ongeveer even grote kantoorgebouw Haagse Veste III voor een ongekend lage prijs van € 2,615 mln.
De verliezen voor financier RBS zijn tot grote hoogte opgelopen: exclusief het Duitse vastgoed stond het Nederlandse vastgoed van de Goleon-portefeuille in 2008 voor in totaal € 134 mln op de balans, blijkt uit de faillissementsverslagen. In Duitsland kocht Elektra een pand met een balanswaarde van bijna € 103 mln. In totaal dus een balans van € 237 mln. Dit vastgoed diende als onderpand van een lening van liefst € 268,9 mln, die de Royal Bank of Scotland (€ 256,1 mln) en Investec (€ 12,8 mln) in mei 2007 verstrekten. De Nederlandse opbrengst tot nu toe blijft dus steken op minimaal € 36 mln, met nog één object (Regulusweg) in Nederland te gaan. Ook het pand in München moet nog verkocht worden.