ING verwerft pand voor nieuw hoofdkantoor in Laanderpoort in Amsterdam Zuidoost

Ontwikkelaar NSI en ING hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van het huidige Laanderpoort gebouw voor een totaalbedrag van €24 mln.

Naast gebruiker wordt ING nu ook de eigenaar van het pand van 31.500 m². ING zal er zijn hoofdkantoor van maken. Eerder al had ING een huurcontract afgesloten voor de kantoorruimte.

Het kantoorgebouw wordt Breeam Outstanding en zal voldoen aan de hoogste duurzaamheidscriteria, in lijn met het Parijs akkoord en met een energielabel A++++. In nauwe samenwerking met ING en de Gemeente Amsterdam heeft NSI een onherroepelijke omgevingsvergunning verkregen, is er overeenstemming bereikt over de erfpachtvoorwaarden en is de aanbesteding voor de realisatie succesvol voltooid.

Samenwerking

Het project zal in opdracht van ING gerealiseerd worden. De partijen werken al enkele jaren samen aan het gebouw.

Bernd Stahli, CEO: ‘We zijn blij met deze transactie in het licht van de uitdagende marktomstandigheden.’

Michel van Wissen, Head of Corporate Real Estate Management & Facility Services bij ING in Nederland: ‘ING voelt zich sterk verbonden met stadsdeel Zuidoost van Amsterdam. Het pand aan de Bijlmerdreef 98 is een belangrijke toevoeging aan de andere naastliggende hoofkantoorlocaties waar ING nu al is gehuisvest.’

Linden

Het kantoor gaat Linden heten wat past in de ‘familie’ van bomen en plantennamen, waar ook andere hoofdkantoorlocaties van ING in Amsterdam naar zijn vernoemd, zoals Cedar, Acanthus en Maple.

Linden, een ontwerp van Paul de Ruiter Architects, is een kantoor met een bruto vloeroppervlakte van 42.000m², heeft 13 verdiepingen en bestaat uit twee onderling verbonden gebouwen met zes atria. De open en transparante ruimtes bieden flexibele werkplekken die aansluiten bij de ‘agile’ manier van werken van ING.

ING wil in de toekomst dagelijks 2435 medewerkers huisvesten in deze moderne werkomgeving, met de andere hoofdkantoorlocaties in Amsterdam op loopafstand. Aangezien ING haar medewerkers de mogelijkheid geeft hybride te werken, 50% op kantoor en 50% thuis, zullen in totaal 4.850 medewerkers gebruikmaken van het pand.