Delta Lloyd: afscheid van direct beleggen in kantoren en winkels

Het vorig jaar ingezette beleid van verzekeraar Delta Lloyd afscheid te nemen van de directe beleggingen in commercieel vastgoed wordt krachtig voortgezet, zo bleek deze week bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Het vorig jaar ingezette beleid van verzekeraar Delta Lloyd afscheid te nemen van de directe beleggingen in commercieel vastgoed wordt krachtig voortgezet, zo bleek deze week bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Bij kopers van Nederlands vastgoed worden de ontwikkelingen met grote belangstelling gevolgd, want dit betekent dat prominente vastgoedbezittingen van Delta Lloyd in Nederland als winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht, de Mondriaantoren in Amsterdam - waar Delta Lloyd ook zelf gevestigd is - en winkelcentrum De Ridderhof in Ridderkerk mogelijk versneld worden verkocht.

Bij - internationale - beleggers is veel belangstelling voor dergelijke objecten in Nederland, in hun zoektocht naar een geschikt product. Delta Lloyd had eind 2014 € 2,2 mrd aan direct vastgoed, waarvan 69% in Nederland, de rest in Duitsland en België.

CEO Hans van der Noordaa van Delta Lloyd bevestigde deze week tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers dat de verzekeraar af wil van zijn directe beleggingen in commercieel vastgoed - vooral als het gaat om kantoren en winkels - omdat hiermee de solvabiliteit omhoog kan worden gebracht.

Commercieel vastgoed geldt als een relatief risicovolle beleggingscategorie. Daarom moet er onder de nieuwe regels Solvency II een hoge kapitaalbuffer van 25% voor aan worden gehouden om eventuele verliezen op te vangen.

Vorig jaar werd al duidelijk dat de bestuurlijke top van verzekeraar Delta Lloyd wilde breken met de rol van direct beleggende en ontwikkelende belegger, waarmee Delta Lloyd jarenlang een uitzondering was in de Nederlandse institutionele wereld die juist massaal vastgoed op afstand had gezet in fondsen. Directeur Patrick Ruwiel van Delta Lloyd Vastgoed, die bij zijn aantreden in 2011 nog juist had ingezet op die directe, ontwikkelende rol, kondigde vorig jaar zijn vertrek aan.

Door de nu wederom bevestigde heroriëntatie van Delta Lloyd Vastgoed ontstaan met name op de winkelbeleggingsmarkt een aantal interessante mogelijkheden voor beleggers die op zoek zijn naar geschikt produkt. Naast Brusselse Poort (getaxeerde waarde € 53 mln) in Maastricht en Ridderhof in Ridderkerk (meest recente taxatiewaarde: € 49 mln) heeft Delta Loyd onder andere winkelcentra in Diemen (Maarssenplein, € 45 mln), Amsterdam (Westerdoksdijk, € 43 mln) en Gorinchem (Piazza Centre, € 35 mln).

Op de kantorenmarkt heeft Delta Lloyd nog een zeer prominent object met de Mondriaantoren in Amsterdam, waar de verzekeraar zélf zijn hoofdkantoor heeft. In rapportage van Delta Lloyd aan analisten deze week is te lezen dat de externe taxateurs van Delta Lloyd recent de waarde van de Mondriaantoren schatten op € 77 mln, waarvan € 28 mln voor het gedeelte van de 25.000 m2 grote toren dat Delta Lloyd zélf in gebruik heeft.

De Mondriaantoren worstelt overigens met een fors leegstandsprobleem: Het aangekondigde vertrek van advocatenkantoor CMS naar de Amsterdamse Zuidas was vorig jaar een forse tegenvaller voor Delta Lloyd. In het 25.000 m² grote gebouw aan de Omval heeft CMS 4000 m² in gebruik. Uit de Calcasa Property Analyzer blijkt dat nu al in het gebouw, dat amper 12 jaar oud is, momenteel al 8000 m² direct beschikbaar is, vanaf de 18e verdieping. Delta Lloyd heeft naar verluidt intensieve besprekingen gevoerd om CMS te behouden, maar het advocatenkantoor koos uiteindelijk toch voor de Zuidtoren van de nieuwbouw van het Atrium in Amsterdam. Die wordt in 2017 opgeleverd.