FD: Grote steden willen woningopkopers zo snel mogelijk weren

Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en Haarlem willen begin volgend jaar een verbod op bepaalde woningbeleggingen invoeren.

Dat blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad. Volgens het FD willen de steden hiermee de krapte op de woningmarkt en de daarmee gepaard gaande hoge prijzen aanpakken. In bepaalde wijken zouden beleggers vanaf volgend jaar of eerder geen aankopen voor de verhuur meer kunnen doen.

Naast genoemde steden zijn ook Amsterdam, Utrecht, Leeuwarden, Groningen en Zaanstad bezig maatregelen te nemen om woningbeleggers te reguleren. Hoe snel dit kan, verschilt per gemeente. De vijf grootste steden werken samen bij het optuigen van effectieve maatregelen.

Niet alleen is het bezwaar dat woningen worden verhuurd voor woekerprijzen, ook verstoren dergelijke beleggers de markt door prijsopdrijving en het ontnemen van kansen aan starters.  ‘Het is een zeer ingrijpend instrument, maar nodig omdat inwoners sommige buurten achteruit zien kachelen’, zegt de Rotterdamse woonwethouder Bas Kurvers (VVD) in het FD. Rotterdam wil er op 1 januari 2022 klaar voor zijn in enkele wijken.

Volgens de Tilburgse wethouder Oscar Dusschooten (VVD) worden goedkopere panden opgekocht en doorverhuurd voor hoge prijzen. ‘We weten dat hier puur misbruik wordt gemaakt van schaarste,’ zegt hij in het FD.

Volgens het FD kochten particuliere beleggers de afgelopen tien jaar een kwart van de beschikbare woningen in de vier grootste steden op. Dat was 15% in heel Nederland, aldus het Kadaster. Particuliere beleggers kochten in het laatste kwartaal van 2020 zelfs vier op de tien koopwoningen in de grootste steden in de Randstad, meldt het FD.