‘Opvallend hoge prijsfluctuaties in Nederlandse woningmarkt’

Volgens Klaas Knot heeft Nederland vanuit internationaal oogpunt een uitbundige prijsfluctuatie op de woningmarkt. ‘Ik ben bepaald geen voorstander van het hollende en stilstaande karakter van de Nederlandse woningmarkt.’

Klaas Knot (foto), president van De Nederlandsche Bank, was keynote-speaker op Shared Value 2019, de jaarlijkse bijeenkomst van Capital Value. Op maandag 11 februari kwamen ruim 180 beleggers, corporaties en ontwikkelaars bijeen in het Spoorwegmuseum. Andere sprekers waren Erik Jan van Kempen, directeur-generaal van het ministerie BZK, en Heleen Aarts, ceo van Amvest.

Aansluitend presenteerde directeur Marijn Snijders de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van Capital Value onder de grootste Nederlandse woningbeleggers. Hieruit bleek dat er komend jaar ruim € 20 mrd beschikbaar is voor investeringen in huurwoningen.

Ook reikte Thijs Konijnendijk (head of research) een scriptieprijs uit, een nieuw initiatief van Capital Value. Het doel van deze scriptieprijs is het voor het voetlicht brengen van relevante en goed uitgevoerde scripties op het gebied van woningbeleggingen. Vier genomineerde scriptieschrijvers maakten kans op een weekend New York. De winnaar van de scriptieprijs 2019 was Steve Goossens. Hij deed onderzoek naar de relatie tussen de betalingsbereidheid van huurders en de verduurzaming van huurwoningen. Goossens concludeerde in zijn onderzoek dat er een hogere bereidheid is bij huurders om een hogere huur te betalen voor meer verduurzaamde woningen.