PropertyNL Top Beslissers 2015: Financiers

De beslissers van weleer maken plaats voor de dealmakers. Zonder een financier geen deal en dit zijn de kopstukken: [i]Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 30 januari 2015[/i]

De beslissers van weleer maken plaats voor de dealmakers. Zonder een financier geen deal en dit zijn de kopstukken:

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 30 januari 2015


1. ING
Peter Göbel

De leenportefeuille van ING Real Estate Finance kan na jaren krimp weer groeien – volgend jaar reserveert de bank € 0,5 mrd extra. ING had ultimo 2014 een portefeuille van € 14,1 mrd. Duitse, Amerikaanse en Canadese banken deden dit jaar grote deals bij de financiering van portefeuilles in Nederland en ING was een van de weinige Nederlandse banken die met dit geweld kon meedoen. De bank deed deals in Nederland met buitenlandse partijen als Roundhill, Blackstone en met Hansteen. ING kan naar eigen zeggen meedoen met deze grote deals door zijn internationale netwerk. Zo trok ING de aandacht met de financiering van de aankoop van een portefeuille winkelcentra door de combinatie Blackstone/Multi van CBRE Global Investors, een deal van € 240 mln.
De grotere beschikbaarheid van kapitaal heeft vrijwel exclusief betrekking op de grotere deals in Nederland. We zien dat scherper wordt geconcurreerd, maar dan gaat het wel om deals van minimaal € 15–20 mln. Naast de grote portefeuilledeals zegt ING Real Estate Finance ook meer ruimte te hebben voor ‘kleinere deals’ van minder dan € 15–20 mln, het domein van de private belegger.

2 ABN Amro
Jonathan Greenwood

ABN Amro wil meer zijn dan een vastgoedfinancier en zich verder ontwikkelen tot een bancaire adviseur die internationaal kapitaal mobiliseert voor de Nederlandse markt.
De komst van de nieuwe baas real estate Jonathan Greenwood, die van RBS kwam, was daarbij een belangrijke stap. Greenwoord stapte over naar ABN Amro op een moment dat de bank echt weer nieuwe omzet wil aanboren, zeker ook bij vastgoedfinancieringen.
Voor ABN Amro staat als een paal boven water dat de Nederlandse banken de komende jaren een belangrijke rol zullen spelen bij de financieringskansen die in de markt ontstaan. In een interview met PropertyNL Magazine liet het managementteam van de bank weten er goed voor te staan. De bank is weliswaar mede op basis van de veronderstelde risk/reward verwachtingen kritischer gaan kijken naar financieringsvraagstukken, maar is in de markt voor de juiste transactie. Clubdeals, waarbij de financiering wordt verdeeld over een aantal banken, vindt ABN Amro aantrekkelijk, net als overigens de andere Nederlandse banken. De bank ziet ook kansen in vergroting van de markt voor onderhandse schuld, die de afgelopen jaren weinig voorstelde in Nederland. Zo plaatste ABM Amro voor het Belgische WDP, actief op de Nederlandse beleggingsmarkt voor logistiek, € 50 mln aan bonds.

3 Rabo/FGH Bank
Fred Weenig

Rabo/FGH Bank blijft met een brutoportefeuille van € 19,6 mrd (medio 2014) de grootste financier van Nederlands vastgoed en maakte in 2014 geen gemakkelijk jaar door. Deze maand werd dat bevestigd, toen bekend werd gemaakt dat FGH wordt geïntegreerd in de Rabobank. In de markt werd al langer gespeculeerd over de toekomst van FGH Bank binnen de Rabobank, tegen de achtergrond van het verhoogde toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) inzake vastgoedfinancieringen en met name de waardering daarvan.
Een schok voor de bank was dat FGH-directievoorzitter Peter Keur vorig jaar zijn functie tijdelijk moest neerleggen in verband met een aangifte tegen FGH Bank en publiciteit rond zijn persoon inzake het in de zomer van 2012 gefailleerde Eurocommerce. Een extern onderzoek bracht geen feiten aan het licht gebracht die de terugkeer van Keur in de zomer in de weg stonden. Met de integratie van FGH in Rabo moet Keur nu toch het veld ruimen.
FGH moest in 2014 pijnlijke beslissingen nemen. Zo moest met het vertrek van ontwikkelaar OVG ruimte worden gecreëerd om nog maximaal waarde te halen uit het iconische complex De Rotterdam. FGH financierde € 180 mln in 2009 op dit gebouw, maar sindsdien viel de exploitatie van het gebouw – met name het kantoorgedeelte – fors tegen.
Ook elders in de markt boekte FGH fors af. Meest in het oog springend was dat FGH Bank voor € 430 mln de financiering van de kantorenportefeuille van de Chalet Group verkoopt, voor een geschatte discount van 46%. De onderliggende lening van FGH bedroeg € 750 mln, wat betekende dat FGH vele honderden miljoenen op dit vastgoed moest afboeken.

4 Joris Winters
Deutsche Bank Nederland

In Nederland is Joris Winters als manager Real Estate verantwoordelijk voor de vastgoedactiviteiten van de Deutsche Bank. Deze bank stond vorig jaar nog in de spotlights na de verkoop van de Kalvertoren aan Kroonenberg. Verkoper was het fonds Rreef Investment, dat deel uitmaakt van de bank.
Winters is sinds mei 2012 in dienst van de Duitse bank en ook verantwoordelijk voor de waardering van het vastgoed. Daarvoor werkte hij vanaf 2010 als manager vastgoedadvies bij SNS Property Finance.
Zijn vastgoedcarrière is hij echter gestart bij Twynstra Gudde als consultant. Na zeven jaar vertrok hij in 2005 naar Bouwfonds en bekleedde daar de functie van analist.

5 Gerhard Meitinger
Deutsche Pfandbriefbank

Gerhard Meitinger is managing director, head of Real Estate Finance Duitsland bij de Deutsche Pfandbriefbank. Als manager Duitsland is hij ook verantwoordelijk voor de financiële deals die deze bank doet in Nederland. Meitinger bekleedt sinds begin 2012 zijn huidige functie. Daarvoor was hij vanaf 2005 verantwoordelijk voor internationale klanten van de bank in Duitsland.
De Deutsche Pfandbriefbank wist onder de bezielende leiding van Meitinger het afgelopen jaar onder andere de hotelportefeuille Grand City Hotels te herfinancieren. Het betreft een nieuwe leningovereenkomst, ter waarde van € 139 mln. In de portefeuille zitten onder meer twee hotels in Amsterdam. De rest bevindt zich in Duitsland.
Daarnaast trad Deutsche Pfandbriefbank op bij verschillende grote deals in Nederland. Dankzij deze zogeheten Pfandbrieven kan er tegen lage rentes kapitaal worden geleend aan banken. Bij een Pfandbrief mag de hypotheeksom niet hoger zijn dan de marktwaarde van het onroerend goed. Daarnaast mag de loan-to-value nooit hoger zijn dan 60%.

6. Wouter de Bever
Deutsche Hypo

Wouter de Bever is sinds oktober 2007 verantwoordelijk voor het Nederlandse kantoor van Deutsche Hypo. Van hieruit bedient hij de hele Benelux. Daarvoor werkte hij vanaf 2004 als bankier bij ABN Amro (toen nog Fortis). Vanaf 1991 is hij dertien jaar werkzaam geweest in de sector Zakelijke Hypotheken van PVF Achmea Hypotheken (nu Syntrus Achmea), waarvan de laatste 4,5 jaar als hoofd van deze afdeling.
Door de enorme concurrentieslag in Duitsland is Deutsche Hypo jaren geleden uitgeweken naar Nederland.
De productie over 2014 kwam voor Deutsche Hypo uit op ruim € 300. Het afgelopen jaar is ongeveer een derde van de leningen verstrekt aan buitenlandse klanten. Het uitstaande volume van de portefeuille is ruim € 1 mrd.

7. Jan Willem van Roggen
NIBC

In de categorie ‘bankiers terug van weggeweest’ speelt Jan Willem van Roggen van NIBC een belangrijke rol. Vroeger was NIBC de belangrijkste speler op de hotelmarkt, daarna was het een nichebank met innovatieve vastgoeddeals en toen, op het hoogtepunt van de vastgoedcrisis, werd het stil. Van Roggen begeleidde ineens partijen die betrokken waren bij infrastructurele projecten, duurzame energie en bracht zelfs een eigen fonds (European Infrastructure Fund) in de lucht, maar geen vastgoed meer. Vorig jaar zag NIBC ineens weer brood in stenen. Van Roggen moet het hebben van innovatieve financieringsoplossingen. De rating van NIBC is namelijk niet van dien aard dat de bank makkelijk mee kan doen met standaard-financieringen. Daarbij kan men denken aan bijvoorbeeld forward-starting renteswaps of mezzanine financieringen. Dit jaar kan NIBC met Van Roggen stijgen in de PropertyNL Top Vastgoedfinanciers.