PropertyNL Top Beslissers 2015: de beslissers van weleer

"De beslissers van weleer maken plaats voor de [link=""dealmakers.""]http://www.propertynl.com/index-newsletter/onbekende-beslissers-smijten-met-miljarden/[/link] Dit zijn de kopstukken die vroeger beslisten maar nu even niet. [i]Door Wabe van Enk Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 30 januari 2015[/i]"

"De beslissers van weleer maken plaats voor de dealmakers. Dit zijn de kopstukken die vroeger beslisten maar nu even niet.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 30 januari 2015


Zeven jaar malaise in vastgoed eist zijn tol. Veel belangrijke bankiers, bouwers, vastgoedfondsbeheerders en ontwikkelaars verloren hun baan. PropertyNL verzamelde de tien belangrijkste wisselingen.

1. Peter Keur
De grote verrassing: het vertrek per 1 februari van de ceo van de FGH Bank, Peter Keur. Een aankondiging die samenviel met het besluit van de Rabobank om de FGH Bank te integreren in de eigen organisatie. Keur speelde de afgelopen decennia een hoofdrol in het vastgoed in Nederland. Die leek vorig jaar maart ten einde te komen, toen hij zijn werkzaamheden als ceo van FGH Bank tijdelijk neerlegde, nadat Rabobank een extern onderzoek was gestart. Dit naar aanleiding van aantijgingen van Ger Visser, voormalig eigenaar van het failliete Eurocommerce, waaraan de Rabo-organisatie € 300 mln had geleend. Wat weinig bankiers voor hem was gelukt, lukte Keur wel: hij werd van alle blaam gezuiverd en keerde terug. Het onderzoek van Loyens & Loeff en PWC bracht geen feiten aan het licht die de terugkeer van Keur in de weg stonden. Ook uit eerder intern onderzoek bleek geen verwijtbaar gedrag. In november vorig jaar kreeg zijn rentree zelfs een feestelijk tintje bij de door hem ingestelde FGH Vastgoedprijs. Hij ontving een koninklijke onderscheiding vanwege zijn 25-jarige inzet voor FGH Bank, zijn inzet voor het vastgoed in het algemeen en zijn verdiensten voor zijn woonplaats Nunspeet. Des te vreemder dat hij na twee maanden alsnog door zijn moedermaatschappij naar de uitgang is begeleid.
Keur (1953) heeft een enorme staat van dienst. Hij vond zelf zijn achtergrond als projectontwikkelaar belangrijk. Zo werkte hij onder meer bij de Jarino Groep uit Roden. In 1989 kwam hij bij de FGH Bank, waar hij sinds 1995 statutair directeur was en sinds 1998 directievoorzitter. Sinds de creatie van de Rabo Vastgoedgroep in 2006 vervulde hij daar ook bestuursrollen. Fred Weenig is zijn opvolger en zal de integratie van FGH Bank binnen Rabobank leiden.

2.Gerard Groener
Na het bod van Klépierre op Corio, waarbij met geen woord werd gerept over de bestuursvoorzitter, stond het lot van Gerard Groener vast. In de nieuwe constellatie was geen plaats voor hem. Een schrale troost is dat voor niemand van Corio een plaats was ingeruimd. Er was nog een afspraak om ten minste één bestuurder van Corio over te nemen, maar die werd tijdens de Mapic informeel geschonden en dit jaar geformaliseerd: Corio hoort definitief tot het verleden.
Groener heeft vrijwel alle jaren van het bestaan van PropertyNL een rol gespeeld in de ranglijst beslissers: eerst als directeur van Corio Nederland Retail (na de fusie tussen VIB en Winkel Beleggingen Nederland), sinds 2006 als lid van de raad van bestuur van Corio en sinds 2008 als ceo. Naast zijn baan heeft hij zich steeds ingezet voor het algemeen belang van het vastgoed. Zo was hij voorzitter van de Nederlandse Raad van Winkelcentra en werd hij in Europa gevraagd voorzitter te worden van de Epra. Dat voorzitterschap moest hij echter onder druk van zijn raad van commissarissen opgeven. Dezelfde raad die hem stimuleerde om in Duitsland te expanderen samen met Multi Vastgoed. Die expansie is hem en Corio opgebroken, waarna de aandeelhouders hun heil zochten bij Klépierre zonder Groener.

3. Nico de Vries
De Koninklijke BAM verving op 21 augustus de doorgewinterde bouwer Nico de Vries als ceo. Hij leek opgelucht dat hij was verlost van de periodieke lynchpartijen door beurs en analisten. De Vries is een gerespecteerd aannemer en daarom irriteerde het hem mateloos dat het hem zo moeilijk werd gemaakt door ‘de speculerende beursmeute’. Zijn winstwaarschuwingen, maar nog meer zijn toelichtingen, zorgden steevast voor een koersval, terwijl in de bouwwereld niemand twijfelde aan zijn capaciteiten. Een merkwaardige tegenstelling, die hem uiteindelijk toch de kop heeft gekost ten faveure van Rob van Wingerden – net als De Vries en zijn voorganger Joop van Oosten afkomstig uit de Bunnikse BAM-gelederen.

4. Theo Bruijninckxs
Wat Nico de Vries aan kwaliteiten had, miste Ballast Nedams ceo Theo Bruijninckxs en vice versa. Bruijninckxs was juist op zijn plek bij accountants en analisten, maar hij sprak onvoldoende de taal van de bouw. Dat was in de raad van bestuur van Ballast Nedam de specialiteit van Ruud Jacobs, maar toen die weg ging, miste Bruijninckxs de aansluiting bij de praktijk. Die aansluiting was essentieel voor de toekomst van het in zwaar weer verkerende Ballast Nedam. Op 18 juni viel het doek. Zijn opvolgers hebben het schip niet weer op koers gekregen. Er is uitverkoop gehouden (baggerdivisie naar Van Oord) en dit jaar moet blijken hoe de toekomst eruit gaat zien.

5. Ward Vleugels
Ward Vleugels is nog allerminst weg uit het internationale vastgoed, maar heeft wel gekozen voor een rol in de luwte als vastgoedinvesteerder. Vleugels heeft als representant van de Ruyters-dynastie uit Limburg het provinciale verruild voor het internationale, al bleef hij de Maastrichtse roots trouw. Hij zag als een van de eerste de mogelijkheden van het parkeren, en met hem aan het roer is Q Park een Europees miljardenbedrijf geworden. Vorig jaar trad hij terug, toen het bedrijf werd gesplitst in een operationele tak en een investment tak. Vleugels is als aandeelhouder nauw betrokken bij 3W, de ontwikkelaar die hij mede heeft opgericht.

6. Dick van Well
Dick van Well kreeg per ongeluk na zijn carrière als baas van DuraVermeer nog een klus bij Multi Vastgoed. Als chairman van Multi raakte hij verwikkeld in een overnameslag met Blackstone, terwijl founder Hans van Veggel wegens een belastingconflict niet aanspreekbaar was. Onder het Rotterdamse motto ‘niet lullen maar poetsen’ zette Van Well de bezem in bij het Goudse Multi, dat nu onder leiding van oud-Redevco-baas Jaap Blokhuis in Amsterdam aan een nieuwe start begint. Daarmee komt Van Well weer meer toe aan zijn hobby Feyenoord.

7. Francoise Dechesne
Voor Francoise Dechesne valt in maart het doek voor de door vakgenoten zo bejubelde ontwikkelaar MAB. Rabobank zag geen kansen om deze dochteronderneming voort te zetten. Historisch gezien waren er bij MAB heel weinig jaren zonder rode cijfers. Voor Dechesne is dat geen verrassing geweest. Zij wist waaraan ze begon toen ze het stokje overnam van Isaac Kalisvaart. De wijze waarop zij met alle stakeholders is omgegaan bij de afbouw van MAB verdient zoveel respect, dat bij het aantrekken van de markt de naam van Dechesne ongetwijfeld weer zal opduiken.

8. Paul Trip
Een bekende uit de beslisserlijst van 2001 tot 2005 was Paul Trip als ceo van ING Real Estate Development. Daarna stapte hij over naar de directie van IPMMC, misschien wel de uitvinder van het gedelegeerd ontwikkelen in Nederland. De club werd ingelijfd in 2007 door de één na grootste ontwikkelaar van Nederland, AM. Na de pensionering van IPMMC-directeur en founder Martin Verwoerd in 2013 werd Trip de baas. Dat was bijzonder, omdat uit de stal van AM ook mensen stonden te trappelen. Het succes bleek echter van korte duur. De nieuwe reorganisatie dit jaar wilde hij niet meer meemaken. Het bedrijfsonderdeel wordt ingelijfd bij AM in Utrecht en valt onder AM-bestuursvoorzitter Roel Vollebregt.

9. Hans Schröder
Voor het geval de indruk ontstaat dat niemand in het vastgoed zijn pensioen kan halen, is er gelukkig Provast-coryfee Hans Schröder. Na 38 jaar ontwikkelaar te zijn geweest heeft hij wel zijn pensioen gehaald. Hij heeft zich door de crisis heen gebeten met de oplevering van de Markthal in Rotterdam. Mede daarom kon hij op feestelijke wijze worden uitgeluid, zoals dat in de goede jaren voor vastgoedbeslissers gebruikelijk was. Nu legt hij zich toe op een boek over de realisatie van de Markthal. Bovendien is hij bezig met zijn uitvinding Wolk – een airbag voor senioren ter voorkoming van heupletsel.

10. Luurt van der Ploeg
Bij Vesteda verliet vorig jaar april Luurt van der Ploeg zijn plek. Het woningfonds kwam financieel en bestuurlijk in zwaar weer. De gedroomde topman was zwaargewicht Arjan Schakenbos, maar die kreeg de ultieme uitdaging voorgeschoteld: zet de grootste en meest diepgezonken corporatie van Nederland, Vestia, weer op de kaart. Van der Ploeg, tot dan toe cfo, nam in 2013 zijn taken over en toonde ambitie om ceo te blijven. De raad van commissarissen onder leiding van Kees de Boo koos echter voor Gertjan van der Baan als ceo en toonde zich begripvol toen Luurt zijn carrière elders wilde voortzetten. "