NVM: ‘Doorstromers zetten woningmarkt in beweging’

De NVM pleit ervoor om bij nieuwbouw meer rekening te houden met de doelgroepen. Marc van der Lee: ‘Gericht bouwen voor doorstroming helpt ook de starters op de woningmarkt.’

Nederland staat voor een massieve opgave om het woningaanbod in balans te brengen met de urgente vraag. Voor versnelling van de woning(bouw)realisatie is een pragmatische aanpak vereist. Die richt zich niet alleen op het versnellen van woningbouw, maar ook op het beter benutten van de bestaande vastgoedvoorraad. Gericht bouwen voor doorstroming helpt daarbij ook de starters op de woningmarkt. Het zijn tenslotte de doorstromers die verhuisbewegingen en daarmee de woningmarkt in beweging zetten, aldus Marc van der Lee van de NVM.

Wat nog meer nodig is, volgens de NVM:
– Versnelling van woningbouw. Verkort planvormingsprocedures, uniformeer landelijke eisen en stimuleer publiek–private samenwerkingen.
– Betere benutting van de bestaande vastgoedvoorraad. Zet in op splitsing en optopping –laagje erop – van woningcomplexen en transformeer leegstaand en economisch onrendabel vastgoed.
– Ontstapelen van regelgeving. De afgelopen jaren is de woningmarkt overspoeld met regelgeving. De effecten van stapeling zijn vaak over het hoofd gezien. Zo verslechterde het investeringsklimaat in rap tempo. Private investeerders zijn essentieel om op korte termijn het aanbod op de woningmarkt te vergroten.